Szászi Pince – Hegymagas

termekeinkGyerekkorunkban kezdődött és a génjeinkben, mindkettőnk ősei a föld és a természet szeretetét adták tovább, a feleségem szülei, nagyszülei, dédszülei is itt művelték a szőlőt a Szent György-hegyen, édesapám az akkori rendszer pincegyöngyszemében, az Eszterházy-pincében volt pincemester, nagyapám pedig haláláig szeretett barackosából élt meg. Minden emlék ehhez a tájhoz húzott, élni mindketten itt szerettünk volna, csak a hogyant volt nehéz megtalálni. A privatizáció túl fiatalon ért bennünket, az “ősi” szőlők közül egy sem került vissza a családhoz.

Terveink nagyok voltak: korszerű erőgép, művelő eszközök; modern feldolgozó, új területek. a-pince-kinalataDe mindez álom maradt volna, ha nem alakulunk családi gazdasággá és nem élünk a termőföld-vásárlási hitellel. 20 évre adósodtunk el, de elértük a tervezett 15-20 ha közötti méretet, így behozva azt a néhány generációt, ami az ismert történelmi körülmények miatt kimaradt. Pályázattal fejlesztettünk technológiát, a gépeket apránként vásároljuk meg vagy lízingeljük. A kézi kapálást is ki tudtuk váltani tőköz művelővel, már csak az új telepítéseket gondozzuk így.
Ma már zárt technológiával dolgozzuk fel a kézi szürettel, kis ládákba, törésmentesen szedett fürtöket, melyek a lehető leggyorsabban, zúzó-bogyózón keresztül kerülnek a pneumatikus présbe, majd a hűtött erjesztő tartályokba.

Kis vendégházzal bővültünk a közelmúltban, a romos présházból Natura-présház lett. A kertje gyorsan beállt a kis tavacskával és a meglevő fiatal nemes diófával.fogado-helyiseg A kültéri kemence és a vinothéka átalakított belső helyiségei már hideg és melegkonyhai vendéglátást is lehetővé tesznek. 2003-ban szüreteltünk először bio minősítésű szőlőt a három év átállási időszak miatt, ez az év biztosan emlékezetes marad nem csupán erről, hanem a mediterrán nyárról is, amely igen különleges minőséget adott. Nálunk nem volt aszály, az ültetvényt nem terheltük túl, a sivatagi szél nem ártott neki. Csodás cukorfokokat értünk el, többféle szüretet is lehoztunk ugyanazon táblákról. Ezeknek a borainknak köszönhetjük eddigi a legnagyobb sikereket a versenyeken.

Vendégeink – nem áltatom magam – először a tájba szeretnek és csak utána a borokba. Csak néhány percre ülnek le, azután egy órácskára, egy naplementényire; elhozzák a szaszi-pincebarátaikat, a szerelmüket – a kóstoló az estbe nyúlik és együtt látjuk ahogy felkel a hold. A borban benne van a vulkanikus talaj mineralitása, a fekvés melegsége, a helyi gyümölcsök és fűszerek ízei, az évszázadok során kialakult helyi élesztőflóra és mi is benne vagyunk a kezünk munkája, a metszéstől a palackig tartó döntések során át a tökéletességre törekedve.

Sokan örökre itt ragadnak, a föld nem ereszti őket: présházat vesznek, visszajárnak, barátokká válunk. Azok pedig, akik csak szeretnék mindezt megtenni, örömmel kapcsolódnak be újra és újra ugyanabba a folyamba: a munkák ismételt menetébe, a táj és a tágabb családunk változatlanságába.

Termékeink

Badacsonyi Olaszrizling száraz fehérbor (Cseppfolyós csók)

Jellegét tekintve minerális fehér bor, ászkolt fahordóban készült, ízében a keserű mandula fedezhető fel, illatában a rezeda sejlik fel. Szárnyas fogások, saláták méltó kísérője.
Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 1840 L
Érlelés: Fahordó

Badacsonyi Rizlingszilváni száraz fehérbor (Bátorító)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 1440 L
Érlelés: reduktív Kiváló zamatú, lágy, tejszínhez hasonlítható a selymessége. Illatában a bodza és a citrusok üdesége csapja meg az orrunkat első forgatásra. Elegánsan vonul karöltve a halételekkel.

Badacsonyi Sauvignon száraz fehérbor (Je t’aime!)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 916 L
Érlelés: reduktív Jellegzetesen zöldes, a fűhöz és a vadalmához hasonló illattal rendelkezik, gombából, spárgából készült ételcsodákat hercegnői pompájában engedi ragyogni.

Badacsonyi Cabernet Sauvignon Rozé száraz rozé (Legényszédítő)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 730 L
Érlelés: reduktív Rózsaillatú, piros bogyós gyümölcsök kavalkádja fedezhető fel benne. A málna gömbölydedsége visszaköszön ízében és illatában. Méltó kiegészítője egy könnyed nyári ebédnek.

Badacsonyi Cabernet Sauvignon száraz vörösbor (Bíborka)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 1016L
Érlelés: reduktív Fajtajellegű, sokrétegű bor: érett gyümölcsösség mellett kellemesen fanyar, nagy extrakt tartalmú, bársonyos, sötét bíbor szín jellemzi. Illatában a szilva, meggy, borsos fűszeresség ötvöződik. Vadhúsok, a vasárnapi szertartásszerű pörkölt mellé remek hagyományteremtő.

Badacsonyi Cabernet Sauvignon Barrique száraz barrique vörösbor (Kató kedvence)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 210 L
Érlelés: Barrique tölgyfahordós érlelés, közel három hónapig. A tölgyfahordós érlelés, a kiégetett hordóbelső különleges ízvilággal öltözteti fel a bort, a vanília, dohány íze-illata és némi földillat is jellemzi. Önmagában fogyasztva is mámorítóan hat…

Badacsonyi Ottonel Muskotály félédes fehérbor (Asszonykergető)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 13,5 % Vol
Össztermék: 1560 L
Érlelés: fahordós Aranysárga, szinte a tyúkhúslevesbe hajló színe, illatában a mézédes sárgadinnye, az akácvirág tavaszi illata ejti csapdába az orrunkat. Igen jól illeszkedik a gyümölcsös édességek mellé.

Ürmösbor édes fehérbor-különlegesség (Folyékony medicina)

Évjárat: 2011
Össztermék: 200 L
Érlelés: fahordós Szénaillat elsőre, másodikra a citromligetek bája, kecsessége tündöklik benne. Gyógyhatása elismert, aperitifként fogyasztva étvágynövelő, önmagában kortyolgatva a megvilágosodás felé vezető útra lépünk…

Badacsonyi Kéknyelű száraz fehérbor (Érdekházasság)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12 % Vol
Össztermék: 530 L
Érlelés: fahordós Halványzöld színű, barackillatú, fanyar ízvilág, amely ásványos-sósággal párosul. Friss sajtok, pecsenyék, grillezett halak mellé ajánljuk. Bazaltkőről párolgó esőcsepp illatát fedezhetik fel benne.

Badacsonyi Szürkebarát félédes fehérbor (A szerető)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 12,5 % Vol
Össztermék: 1450 L
Érlelés: fahordós Szalmasárgába hajló színe, fűszeres, mézes, gazdag ízvilága harmonizál aszalt gyümölcsökkel készült desszertekkel, borleves kiváló alapanyaga lehet.

Badacsonyi Kékfrankos félédes vörösbor (Az Igazmondó)

Évjárat: 2011
Alkoholfok: 11,5 % Vol
Össztermék: 500 L
Érlelés: reduktív Mélyvörös színű, áfonya és cseresznye ízeket magában hordozó könnyed bor. Vadételekhez, pince pörkölthöz ajánljuk. Ásványi jellege visszatükröződik a borban, köszönhetően az egyedülálló talajszerkezetnek és mikroklímának.

Nyitva tartás

Hétfő – Vasárnap: 11:00 – 20:00
Március 15-től hétvégenként, Május 1-től Szeptember 30-ig minden nap.
Novembertől – Márciusig előzetes bejelentkezés alapján.
Decemberben zárva tartunk, ilyenkor Adventi Fesztiválokon vagyunk megtalálhatóak az ország különböző pontján.

Elérhetőség

Cím: 8265 Hegymagas 035/7.
Mobil: +36 30/ 989-8788; +36 30/ 997-1919