VáliBor – Badacsonyörs

Filozófiánk

pinceA szőlő termőhelyének, a bor bölcsőjének körültekintő kiválasztása, a csak ott jellemző talaj adottságok és mikroklíma alapos megismerése, és ezek hangsúlyozása, emellett sok tanulás, munka, türelem és megszállottság az, amivel érdemes bort készíteni. Saját kezünkkel, saját magunknak, saját örömünkre.

A borvidékről

A Balaton északi partján a borkészítés a római időkig vezethető vissza. A tó medrébe félszigetként beékelődő Badacsonyt már évszázadokkal ezelőtt is hazánk legszebb tájaként mutatták be asztal-es-grillezoírók és költők ugyanúgy, mint festőművészek. A szépséges táj története a kezdetektől összefonódott a szőlőműveléssel és a bortermeléssel. A római kor óta virágzó szőlőkultúra igazán a XVIII. századtól tette Badacsonyt ismertté. Az itteni bortermelők megérdemelten váltak kedveltté és népszerűvé. Boraik magukban hordozzák a bőséges balatoni napsütés, a sajátos mikroklíma és a bazaltos talaj adta íz- és illatvilágukat, semmi mással össze nem téveszthető jegyeket felmutatva. A borkészítés és borivás kultúrája, összekapcsolódva a Balaton közelségével és a hegyről nyíló páratlan kilátással, jelentős idegenforgalmi vonzerővel is bír. A turisztikai szereplők és a borkultúra egymást erősítő tevékenységei mára már milliós tömegeket csábítanak minden évben a Badacsony térségébe.

Termékeink

Luca bora  2010  (Muscat Ottonel 80% – Budai zöld 20%)

Az egyedi mikroklíma, a talaj gazdag ásványossága, a puttonyos, kíméletes kézi szüret, és a helyben történő gyors feldolgozás adta a minőségi szőlő alapanyagot. Acél tartályokban reduktívan erjesztettem és érleltem. Ez adja a bor frissességét és gyümölcsösségét. A fajtákra jellemző citrusos, zöld almás, bodza és mézes illatok mellett fűszeres ízeket is találni benne az érett szőlő muskotályossága mellett. Elsősorban hölgyek nagy kedvence lehet 10 fokon, akár önállóan fogyasztva is. Salátákhoz, szárnyas ételekhez, vagy enyhén fűszeres ázsiai ételek mellé ajánlom. 1000 palack készült belőle. Szulfitot tartalmaz.

Illat: Parfümös, muskotályos, akácos
Íz: A budai zöld savgerincére épülve a muscat ottonellel harmonikus egyensúlyt alkot
Ajánlat: Kezdő és női borívók kedvence, kerti partyk aperitífje, welcome drinknek is kitűnő
Ételek: Ázsiai és más keleti ételek, saláták kísérője
Alkoholtartalom: 12 %

Budai Zöld 2010

Az egyedi mikroklíma, a talaj gazdag ásványossága, a puttonyos, kíméletes kézi szüret és a helyben történő gyors feldolgozás adta a szőlő kiváló minőségét. Acél tartályokban reduktívan erjesztettem és érleltem, majd két hónapig palackban pihentettem. A fajtára jellemző ropogós savak, citrusos, zöld almás jegyek jellemzik ezt a bort. Önmagában fogyasztva vagy könnyű ételekhez ajánlom, de én jéghideg fröccsnek is ezt a boromat szeretem a legjobban. 1000 palack készült belőle. Szulfitot tartalmaz.

Illat: Fehérhúsú őszibarack, zöldalma és citrus jegyek
Íz: Élénk, ropogós, friss savak, ízében visszaköszönő illatjegyek hosszú lecsengéssel
Ajánlat: Meleg nyári napok tökéletes fröccsbora, jéghidegen szervírozva
Ételek: Saláták, fehérhúsú halak, magyaros reggelik tökéletes kísérője
Alkoholtartalom: 11.3%

Kéknyelű

Az egyedi mikroklíma, a talaj gazdag ásványossága, a késői, kíméletes kézi szüret és a helyben történő gyors feldolgozás adta a szőlő kiváló minőségét. Ezután új fahordóban 8 hónapig erjesztettem és érleltem, ezután fél évig palackban pihentettem, egy férfias, markáns stílusú bort kaptam. 13 fokra hűtve disznósülthöz, káposztás ételekhez, magyaros reggeli mellé ajánlom. 1600 palack készült belőle. Szulfitot tartalmaz

Késői száraz kéknyelű

Késői száraz kéknyelű

Olaszrizling 2008

Az egyedi mikroklíma, a talaj gazdag ásványossága, a puttonyos, kíméletes kézi szüret és a helyben történő gyors feldolgozás adta a szőlő kiváló minőségét.
Ezután a tétel felét új fahordóban, felét reduktív módon acél tartályban fél évig erjesztettem és érleltem, majd palackban pihentettem a bort. A fajtára jellemzően a csonthéjas gyümölcsök illat- és íz-jegyei keverednek a fahordós érlelés vaníliás aromáival. Könnyűsége, lágy íz hatása miatt kezdő borivóknak is kedves lehet. Fehér húsokhoz, salátákhoz, tészta ételekhez ajánlom 12 fokon fogyasztva. 1400 palack készült belőle.
Szulfitot tartalmaz. (50% Reduktív 50% Fahordós érlelésű, 40 éves öreg tőkék bora).

A Badacsonyi Hegyközségi Borverseny Arany Érmes Bora

Illat: Virágos, tropikális, elsősorban banános, vaníliás
Íz: Keserűmandula, diszkrét vanília
Ajánlat: Önmagában fogyasztva is kitűnő
Ételek: Krémes, tejszínes, vajas mártások, rostonsült harcsa kísérője burgonya körtettel
Alkoholtartalom: 13 %

Pinot Noir

Az egyedi mikroklíma, a talaj gazdag ásványossága, a puttonyos, kíméletes kézi szüret és a helyben történő gyors feldolgozás adta a szőlő kiváló minőségét.
Új fahordóban egy évig erjesztettem és érleltem, majd fél évig palackban pihentettem. Bársonyos savak, meggyes, fahéjas, vaníliás sütire emlékeztető jegyek jellemzik. Igazi beszélgető bor. Fűszeres ételekhez, leginkább kacsa és bárány sültekhez ajánlom 16 fokon fogyasztva. 600 palack készült belőle.
Szulfitot tartalmaz.

Szürkebarát – Irma néni bora száraz

Az egyedi mikroklíma, a talaj gazdag ásványossága, a puttonyos, kíméletes kézi szüret és a helyben történő gyors feldolgozás adta a szőlő kiváló minőségét. A bor reduktívan erjedt, majd ászokhordóban fél évig érett. A fajtára jellemzően zamatos, gyümölcsös illatjegyek keverednek fűszeres aromákkal. Harmonikus íz, ropogós savak jellemzik ezt az igazán badacsonyi bort. Fehér húsokhoz, halakhoz ajánlom 12 fokon fogyasztva. Irma néni igazán kitett magáért. 600 palack készült belőle. Szulfitot tartalmaz.
Alkoholtartalom: 12,2 %

Elérhetőség

Cím: 8257 Badacsonyörs, Major u. 46.
Mobil: +36 30/ 940-5232