Villa Tolnay Borház

tablaA Villa Tolnay borászatot egy kicsi, innovatív és a borokért lelkesedő csapat vezeti. Philipp Oser, informatikai vállalkozó és vendéglős Svájcból, ő az alapítója és tulajdonosa a birtoknak. Ő fejlesztette ki a mai Villa Tolnay borainak jellemzőit. A Villa Tolnay borászat a Balaton Északi partján található. A borászat kizárólag a badacsonyi borvidéken 12 hektár területtel rendelkezik (ennek a fele telepített) és további 6 hektár területről dolgoz fel még szőlőt.

A pannon éghajlat, a Balaton közelsége és az ehhez kapcsolódó speciális mikroklíma, valamint a különleges geológiai felépítés: a hő-visszatartó bazalt talaj lehetővé teszi, hogy különleges minőségű bor jöjjön létre: testes, száraz, erőteljes ásványissággal, meggyőző savakkal és magas extrakt tartalommal.

A borászat legkiemelkedőbb feladata, a vulkanikus bazalt talajon olyan borok készítése, kostolopincemelyek a helyi összetéveszthetetlen Terriort hordozzák magukban, ásványossága és savai erős háttérként, valódi és őszinte gyümölcsösséggel teszik kerekké a bort. Ez nem arról szól, hogy a legújabb és legmodernebb borászati technológiákkal bort állítsunk elő, hanem sokkal inkább a szőlőről, illetve a szőlőfürt megéréséről, hogy ennek nagy figyelmet szenteljünk, gondozzuk, vágjuk és védjük, valamint a legfontosabb hogy ismerjük, mert a betakarított szőlő csak akkor válik olyanná, mint amilyenre törekszünk, egy nagyszerű, földhözragadt és őszinte borrá.

A Villa Tolnay borászat tudatában van annak a nagy örökségnek melyet átvett: a magyar kulturális örökség egy részének megszerzésével! epuletA borászat környezetbarát növényvédelemmel működik és hagyja a bort a palackozásig kiegyensúlyozott módon kiteljesedni. A feladatunk sokkal inkább a szőlőt borráválásának útján elkísérni és megérteni, mint az, hogy csak bort “termeljünk”. A hagyományos borkészítés technológiája, és a modern tudás kombinációja, valamint az ökológia összekapcsolódása is megjelenik a Villa Tolnay borainak minőségében. A Villa Tolnay Borászat úgy tekint a borra, mint Magyarország egyik legértékesebb kulturális örökségére.

fahordokA Villa Tolnay borászat szőlőültetvényeinek a szíve, valamint a pincészet otthona, az úgynevezett tapolcai-medencében, közvetlen a badacsonyi hegy mögött északra található. A Csobánc hegy lábánál, mely az egyik legszebb vulkanikus hegy Magyarországon, a Balaton északi partján fekszik a kicsi, de a kiváló minőségre törekvő borászat. A Villa Tolnay borászat borai nem elsősorban a modern borkészítés eredményét, hanem ez a Terroir, a szőlő és a borász kapcsolatát hordozza magában. A Villa Tolnay borászat minden bora kézi erővel készül, ahol a szüret is kézzel történik.

A Villa Tolnay a következő borokat állítja elő

  • Fehérborok
  • Rajnai Rizling száraz (reduktív és hordós)
  • Olaszrizling száraz
  • Zöld Veltelini száraz (reduktív és hordós)
  • Chardonnay száraz
  • Vörösborok
  • Pinot Noir
  • Cuvée (Cabernet sauvignon és Merlot)
  • Primus (Cabernet sauvignon hordóskiválasztás)

Elérhetőség

Cím: 8286 Gyulakeszi, Csobánchegy 24.
Mobil: +36 30/ 518-4540