Szigligeti látnivalók

Szigligetet nem csak a természeti adottságai teszik vonzóvá, hanem az épített környezete, műemlékei is. A településen közel száz műemlék vagy helyi védelem alatt álló épület található.

Szigliget Vára a Balaton Vára

A szigligeti vár 2010-ben ünnepelte 750 éves jubileumát. 1260-ban  IV. Béla a Balaton szigligeti-varegyik szigetét (Szigligetet) a pannonhalmi apátságnak adományozta, hogy ott kővárat építsen. Két év múlva elcserélte a várat más birtokaira és ettől kezdve királyi vár . Szigligetnek az évszázadok alatt több tulajdonosa, várkapitánya is volt. Legismertebb várkapitánya Török Bálint és Palonai Magyar Bálint voltak. Ez a vár fontos része volt a magyarországi végvárrendszernek. Büszkék vagyunk rá, hogy a török csapatok soha sem foglalták el. Jelenleg a vár az önkormányzat kezelésében áll. A folyamatos rekonstrukciós munkák eredményeképpen a Balaton partjának egyetlen látogatható várává vált.

Egész évben programok, íjásztatás, állatsimogató, kiállítások és egyéb más szolgáltatások várják a vendégeket.

Szigligeti Galéria

MINOLTA DIGITAL CAMERAA szigligeti katolikus templom melletti nádfedeles épületben, az egykori elemi iskolában kapott helyet. A kiállítások (várkiállítás, korok fegyverei) megtekinthetőek márciustól októberig. Három kézműves műhely szakmai bemutatói is láthatók.

Templomok, kápolnák

  • Mindenszentek- plébániatemplom (Római katolikus templom).
  • Szentháromság – kápolna.
  • Avasi templom (más néven Csonka-torony).

Kamon- kő Tanösvény

Az ösvény a szigligeti templomtól indul, majd ugyanoda visszaérkezik a kék T jelzést követve. Nevét egy kamon-ko-tanosvenyvulkanikus eredetű sziklavonulatról kapta. A Balaton-part legszebb településének természeti és környezeti értékeit ismerheti meg a látogató. Végigvezeti a falu hangulatos utcáin, megismerkedhet a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomot, az erdőbe érve pedig olvashat a Balaton kialakulásáról, a terület növény- és állatvilágáról, geológiai múltjáról. A tanösvény 6 km hosszú. Magyar-angol nyelvű táblák segítségével tájékozódhat a turista.

Volt Esterházy Kastély – Irodalmi Alkotóház parkja

A kastély 12 holdas kertjében száz évnél idősebb faóriások vannak, a mintegy 520 fa között 120 fenyőféle található. Parkja védett természeti érték. Az arborétum egész évben látogatható. Parkjában a szigligeti nyári napok alkalmával komoly zenei koncerteket tartanak.