Ábrahámhegyi látnivalók

A Bökk-hegyen emelt Szépkilátótól megcsodálható a domborzat esszenciája: csodás kilátás nyílik a révfülöpi hegy hullámos gerincére, a boglári és fonyódi hegyek vulkáni maradványaira, a Badacsony tájat uraló tömbjére, a Gulács- és a Tóti-hegy kúpjaira. Mindezek – a Káli-medencével együtt – szinte sétatávolságra vannak.

Kulturális Centrum Ábrahámhegyen

 MINOLTA DIGITAL CAMERAA volt iskola épületében lévő négy tantermet kiállító helyiséggé alakították át. Az első teremben látható Bernáth Aurél festőművész és tanítványainak alkotásai. A második teremben Csörgey Titusz (1875-1961) ornitológusnak állítottak emléket. Nyarait Ábrahámhegyen töltötte. Nemzetközileg is elismert lett madárrajzaival. A kiállító helyiségben madárrajzokkal, személyes bútoraival és használati eszközeivel, életével ismerkedhet meg a látogató.

A harmadik teremben helytörténeti kiállítás látható, ahol Ábrahámhegy nevezetességeit, az itt élő emberek életmódját, szokásait és munkáját ismerheti meg a kedves vendég. Kiemelt szerepet kapott a szőlőtermesztés és a halászat, ahol a szőlőművelés, feldolgozás eszközeivel, szőlő és borfajtákkal valamint a halászat eszközeivel, halfajtákkal ismerkedhet a látogató.

A negyedik teremben a községben és környékén élő művészek alkotásai találhatók. Köztük festmények, tusrajzok, szobrok, kerámiák és nemezelt tárgyak.

A Szent László templom központi helyen fekszik Ábrahámhegyen a Patak utca alsó harmadában.szent-laszlo-templom-oltár Tervezője Török Ferenc építészmérnök, műegyetemi tanár, kivitelező Kapcsos István kőmívesmester vezetésével az ábrahámhegyi egyházközség. Használatbavételkor (1986. június 29.) megáldotta Dr.Szendi József veszprémi megyéspüspök, felszentelte Tóth László püspök 1988. április 10-én. Az oltárképet Udvardi Erzsébet festette. A téli kápolna Szt.László-pannóit Somogyi Győző készítette. A templom melleti kálvária Deák Dénes adományából Csikszentmihályi Róbert alkotása. A triptichon Gyarmati Tihamér, a színes ablakok Deim Pál tervei alapján Mohay Attila, az intarziák Horváth Béla munkái. A templom Lékai László bíboros-érsek emlékét is hirdeti.

Ábrahámhegyi kilátó

2002-ben adták át a Bökk-hegy tetején lévő kilátót. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul a vendég elé.

“Erdei magánmúzeum – bognármúzeum”

bognarmuhely-es-regisegekA múzeum a Szilvádi-hegyen található. Ha a Szilvádi utca felől gyalogosan közelítik meg a Pálos-kolostort, mielőtt betérnének az erdőbe, balra egy zsákutca és “magánút” jelzés található. Ezen befordulva, mintegy 150 méter után találják meg a múzeumot. Az odáig tartó úton, a kilátás is gyönyörű Ábrahámhegyre és a Balatonra.

Nyitva tartása

  • Május 1 – Október 31-ig
  • Szombatonként: 10:00 – 20:00 óráig.

Ettől eltérő időben, telefonos egyeztetést követően is lehetséges! 5-10 fős csoportok jelentkezését várjuk.
Mobil: +36 30/ 391-6121