Kulturális Intézmények

„ A Kultúra nem valami fennkölt dolog, nem a messzi magasban kevesek számára rezgő délibáb, hanem a mindennapi élet szerves része.” (Spiró György)

Badacsonytomaj Város Önkormányzat Kulturális Intézménye, mint nyilvános települési művelődési intézmény, az információs esélyegyenlőség és a demokrácia helye. badacsony-legi-fotoA tudásalapú társadalom alapintézményeként feladata az, hogy mindenki számára biztosítsa a szabad, korlátozás nélküli hozzáférést a művelődéshez, a kultúrához, a szórakozáshoz, továbbá könyvtárán keresztül a dokumentumokhoz és az információkhoz. Célja, hogy minőségi és korszerű szolgáltatásaival, a város szellemi életének, közéletének információs központjává váljék, hogy tevékenységével egyszerre szólítsa meg a felnőtt és a gyermek korosztályt, programjaival gazdagítsa a város életét. Küldetését folyamatosan bővülő, az igényeknek megfelelő szolgáltatásaival, technikai felszereltséggel, munkatársainak szakmai felkészültségével valósítja meg.

Ezek segítségével támogatni kívánja

 • a színvonalas művelődést
 • a helyi kulturális, művelődési élet kiterjesztését
 • a hagyományos művelődési feladatok ellátását
 • a tradicionális kulturális rendezvényeket
 • a helyi kulturális élet és művelődés széleskörű országos és nemzetközi megismertetését
 • az új, ígéretes tehetségeket, illetve kezdeményezéseket, a korábbi értékek, hagyományok, stb… ápolását.
 • a helyi alkotók, művészek munkáját, megjelenési lehetőségeit
 • az ifjúsági szabadidős foglalkozásokat
 • a helyi kulturális légkör megteremtését
 • az életen át tartó tanulást
 • az oktatás különböző szintjein tanulókat
 • a gyermekek olvasóvá nevelését
 • a közéletben való részvételhez szükséges állampolgári tudnivalók megismertetését
 • a gazdaság, a kultúra, a tudomány és a művészet kérdéseiben való eligazodáshoz szükséges információk és tudásanyag közvetítését
 • a modern könyvtárkép hármas küldetését (1. esélyteremtés; 2. érték- és hagyományőrzés; 3. új érték létrehozása)
 • A könyvtárat és szolgáltatásait közelebb vinni a potenciális használóhoz
 • A helyi környezet szolgálatát
 • A felhasználók igényeinek elemzése, a szolgáltatások ezen igényeknek megfelelő szervezését
 • Az egyes feladatok projektszemléletű kezelése és megoldása, projekt-támogatók szerzése
 • Az információs- társadalom építésben a könyvtár a társadalmi, területi esélyegyenlőség intézményét.
 • Humán erőforrás fejlesztését
 • Partner az élethosszig tartó tanulásban (képzés, átképzés), az elektronikus gazdaság társadalomfejlesztésében, segít a közélet demokratizálásában, az innovációs fejlesztésekben, ezek által az életminőség fejlesztésben.
 • A ma könyvtára megvalósítja az esélyegyenlőséget, az önismeret, az önfejlesztés, a munkavállalás, a piac, reklám, marketing, a kulturális-, a nyelvi-, az identitáséhség kielégítése terén.

Badacsonytomaj és az intézmény bemutatása

Badacsonytomaj a Balaton nyugati felének egyik leglátványosabb kistáján, a badacsonyi félszigeten fekvő, 2423 fős lakosú kisváros. badacsonytomaj-cimerLegfőbb nevezetessége a természeti környezet, a hegy, valamint a hozzá kapcsolódó gasztronómia és borkultúra. A város nevét a hagyomány szerint Szent István király vitézéről, Tomaj vezérről, e vidék egykori uráról kapta. A helyi lakosok halászatból, szőlő-és gyümölcstermesztésből éltek. Az itt készült borok komoly hírnévnek örvendenek a XIX. Század elejétől. A borkultúra, a természeti adottságok a város mozgatórugói, nagyfokú idegenforgalmat vonzanak. Célunk olyan térségi rendezvények megszervezése, amelyek sokszínű és magas színvonalú programkínálatukkal alternatívát mutatnak fel a vízparti fürdőzés mellett, bővítik a térség turisztikai funkcióit, attrakcióit, emellett erősítik a helyi kisközösségek összefogását és összekapcsolását. Erre tökéletesen alkalmasnak mutatkozik a bor, a gasztronómia, valamint a népi hagyományok megőrzése, felelevenítése. E három dolog rendezvényeink alapja évek óta. badacsonytomaj-tajhazBadacsonytomaj a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címmel büszkélkedhet. Rendezvényeink aktív résztvevői a borászatok, valamint a civil szervezetek. E szervezetek, a Kulturális Intézmény valamint Badacsonytomaj Város Önkormányzata összefogásával valósulnak meg nagyobb rendezvényeink, melyek országos szinten ismertek és elismertek. E rendezvények első állomása a Város- és Gyermeknap, a Kéknyelű Virágzás Ünnepe, a Pünkösdi Keszeg Fesztivál, majd nagy horderejű, nemzetközileg ismert  „Folyékony szerelem – Badacsonyi Borhetek és Szüret” rendezvénysorozat, mely július második hetétől kezdődik a Badacsonyi Borhetek rendezvénnyel, majd folytatódik a Badacsonyi Fényvarázzsal, a Lányi Antal Repülős Emléknappal és a Badacsonyi Szürettel, majd a Nagy Imre Emlékszürettel zárul. Decemberben jeles esemény az adventi ünnepség, majd az év zárásaként az Idősek karácsonya.

Objektumaink

konyvtarEgry József Művelődési Ház
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Római út 69.

Városi Könyvtár
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Fő utca 27.
Városi Könyvtár>>

Tájház
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Kert utca 25.
Tájház>>

Egry József Emlékmúzeum

egry-jozsef-emlekmuzeumMég tart a tél, de 2013. Április 27-én újra nyitja kapuit az Egry József Emlékmúzeum. Ebben az évben is közel fél száz Egry képpel és több időszaki kiállítással várjuk az érdeklődőket.
Az Egry József Emlékmúzeumban 2012-ben közel fél száz Egry kép mellett a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása is megtekinthető Szeptember 15-ig nyitvatartási időben.
Előszezonban: Április 28 – Június 30-ig.
Hétfő és Kedd kivételével naponta 10:00 – 18:00 óráig.
Főszezonban: Július 1 – Augusztus 20-ig.
Hétfő kivételével naponta 10:00 – 18:00 óráig.
Utószezonban: Augusztus 21 – Szeptember 15-ig.
Hétfő és Kedd kivételével naponta 10:00 – 18:00 óráig.
Cím: 8261 Badacsony, Egry sétány 21.