Tájház

tajhaz-belulBadacsonytomaj központjában helytörténeti és néprajzi gyűjtemény várja a látogatókat, melyben a település történetét használati tárgyakon keresztül kísérhetjük végig. Nagy Miklós tanár, helytörténész és az általa vezetett Honismereti Szakkör tagjainak több éves, állhatatos gyűjtőmunkája eredményeként nyílott meg 1983-ban Badacsonytomaj központjában a Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény.

A házat idős Csala Ferenc és neje Hámos Erzsébet építették 1898-ban. A gyűjtőmunkának köszönhetően ma is megelevenedik a múlt. Az épület berendezése rendkívül vegyes, ugyanakkor nagyon értékes, hiszen Badacsonytomaj múltjának szinte minden szegletét felöleli. A halászok hálói, a szőlőművelés eszközei emlékeztetnek a hajdani hétköznapokra, a dokumentumok, fotók felidézik a régi korokat, nyomon követhető a hegy, a falu fejlődése. A ház érdekessége, az a nyolc ágú szigony, amivel a balatoni halászok közül csak a tomajiak rendelkeztek.

tajhaz-szekrenyA használati eszközök, bútorok, dokumentumok a község múltjáról, az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet ebben a nádfedeles, fehérre meszelt parasztházban. A nádtető az idők folyamán oly mértékben leromlott, a nádréteg annyira megrongálódott, hogy sürgős javításra szorult. Az összefogásnak köszönhetően mára a tetőszerkezet felújításra került, az újranádazásnak köszönhetően a Tájház állagmegóvása megtörtént.

Április 28-tól Szeptember 30-ig várja a látogatókat nyitvatartási időben!

Nyitva tartás

Szerda, Csütörtök: 14:00 – 18:00
Péntek, Szombat, Vasárnap: 10:00 – 14:00
Hétfő, Kedd: Szünnap

Elérhetőség

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Kert utca 25.