Varga Pincészet Termékei

Borok

A Ház bora

A Ház bora – Balaton-melléki Olaszrizling – száraz bor

Méreteivel meghökkentő, finom klasszikus formájával, elegáns egyszerű címkéjével megnyerő, érdekes, újszerű megjelenést kapott a 6 tagból álló 1,5 literes magnum palackban forgalomba hozott új borcsaládunk. A sorozat bevezetésével elsősorban a gasztronómiát céloztuk meg, de praktikus lehet bulikon, nagyobb összejöveteleken is.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 12 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Balaton-melléki Irsai Olivér – száraz bor

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Balaton-melléki Kékfrankos – félédes bor

A hagyományokhoz hű készítés és érlelés hatására bora rubin színű, kemény karakterű, a kezdő sav tannin aránya és cukortartalma miatt kellemesen fanyar.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Balaton-melléki Muskotály – félédes bor

A Muskotály szőlő speciális feldolgozásával nyert intenzív, fajtajelleges illatú, friss zamatú, harmonikus karakteres bor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 10,5 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Balaton-melléki Pinot Noir Rozé – száraz bor

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14-16 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Balaton-melléki Szürkebarát – félédes bor

A Szürkebarát bora testes, zamat gazdag, diszkrét illatú bor, savai finomak.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 12 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Balaton-melléki Zweigelt-Cabernet – félédes vörösbor

A Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés. A Balaton borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balaton melléki és Dél-Balatoni borvidékéket képviselik.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Cabernet Sauvignon – száraz vörösbor

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 1,5 l

A Ház bora – Egri Bikavér – száraz minőségi bor

Az Egri Borvidéken termett, 500 éves tradíciók alapján házasított és érlelt Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Kékoportó és Zweigelt borok alkotta markáns karakterű, fűszeres zamatú, kellemesen fanyar, mély rubin színű vörösbor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18 Co
Alkoholtartalom: 12,5 %
Kiszerelés: 1,5 l

Aranymetszés

Aranymetszés – Badacsonyi Cabernet Sauvignon – száraz minőségi bor

Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Cabernet Sauvignonnál talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. Szeretnénk ezzel a borral bebizonyítani, hogy a Badacsonyi borvidéken nem csak fehér borokkal lehet csúcsminőséget elérni. Az ásványi anyagokban gazdag talaj és a tó klíma-kiegyenlítő hatása a vörösborok minőségére is kedvezően hat. Színe – ahogy ettől a fajtától elvárható – mélyvörös, illata és íze pedig először enyhe animális jelleget mutat, igazolva nevében a francia „sauvage”, azaz „vad” szótő jogos használatát. A tizenkét hónapos kihordós (barrique), majd az ezt követő palackos érlelés eredményeként a bort enyhe füstösséggel kevert gyümölcsös, lekváros érzetek dominálják a bársonyosra szelídült savgerinc felett. Az ízek utolsó felvonásaként az utóízben a tannin válik uralkodóvá, és zárja hosszan elnyúlóan az előadást. Fogyasztását szobahőmérsékleten, nemes, ízekben gazdag ételekhez ajánlom.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 Co
Alkoholtartalom: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Aranymetszés – Badacsonyi Kéknyelű  – száraz minőségi bor

Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Kéknyelűnél talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. A Kéknyelű a történelmi magyar borkultúra egyik legfontosabb bora; ősi magyar fajta, csak a Balaton-felvidéken honos. 1985-ben a nagyobb ültetvények kifagytak, ezért az utolsó két évtizedben ismertsége visszaesett. Az újratelepítést követően a legnagyobb – 23 hektáros – ültetvénnyel családunk rendelkezik. Nehezen termeszthető, érzékeny fajta, de megéri a fáradságot. Van fajta, melyet intenzív illatáért, van, amit szép saváért vagy robosztus testéért szeretünk. Szerintem egyetlen olyan van, amely mindhárom szempontból kiemelkedő: a Badacsonyi Kéknyelű. Illata intenzív, üde, déligyümölcsökre, grapefruitra, banánra emlékeztet: a gyümölcsös, fűszeres jelleg érdekesen párosul fanyar földízekkel, élénk savakkal és az alkohol tüzességével. Fogyasztását 16˚ C-ra hűtve bármilyen ételhez, hosszú éjszakai beszélgetésekhez ajánlom. Kedves egészségére!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Borversenyen elért eredmények: Pannon Bormustra 2009 – Fehér csúcsbor.

Aranymetszés – Badacsonyi Olaszrizling – száraz minőségi bor

Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. Az Olaszrizlingnél talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. “Nem egy könnyen érthető bor”, mondta Máté fiam egyik esti borozgatásunk alkalmával. Hát igen, már a neve is zavarba hoz. Olasz közvetítéssel került hozzánk ez a német szőlőfajta, amely a világon átütő sikert csak egy helyen ért el: Magyarországon. Az egész országban, de Badacsonyban különösen, az Olaszrizling szőlő képviseli a legnagyobb területet. Talán a mi ásványokban gazdag földjeink és a hosszú, nagy biztonsággal csak nálunk jellemző vénasszonyok nyara hatására egy ilyen különleges fajta nálunk mutatja meg a legszebben magát, és mi magyarok elég türelmesek vagyunk, hogy megfejtsük titkait. Óriási, robosztus test, emiatt némi glicerines édességérzet párosul a keserű mandula ízével, élénk, kellemes savak fanyar földízekkel, utóíze másnap reggelig tart. Fogyasztását fűszeres, nehéz ételekhez, éjszakai borozgatáshoz 16˚ C-ra hűtve ajánlom. Kedves egészségére!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 13,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Borversenyen elért eredmények: VinAgora 2008 ezüstérem Budai Vár – Borfesztivál2008 – Legjobb fehérbor.

Aranymetszés – Badacsonyi Olaszrizling (késői) – édes minőségi bor

Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Késői Olaszrizlingnél talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. A késői szüretelés következtében egyrészt a cukor, a sav, az ízek és illatok koncentrálódnak, másrészt a novemberi hajnalok hidege különleges, csak ezen a hőmérsékleten kialakuló új ízeket hoz létre. Az Olaszrizling a késői szüretelésű borok klasszikus alapanyaga a Badacsonyi borvidéken. Bogyói jól tűrik a késő őszi időjárás viszontagságait és a töppedést, nem utolsó sorban pedig a legérdekesebb ízkombinációkat mindig az olaszrizling adja. A fajtára jellemző bonyolult ízérzet, amelyben a keserű mandula a legkönnyebben felismerhető, érdekesen párosul a jellegzetes, fanyar, badacsonyi minerális ízekkel, a maradék cukor mézes édességével, késői szüretelésű borokra jellemző aszalt gyümölcsös érzetekkel. Fogyasztását elsősorban édességekhez és zsíros, nehéz ételekhez 16 C-ra hűtve ajánlom.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Borversenyen elért eredmények: Vinitaly 2009 – Gran Menzione.

Aranymetszés – Badacsonyi Rajnai Rizling – száraz minőségi bor

Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Rajnai Rizlingnél talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. A Rajnai Rizlingek sikert sikerre halmoznak a tengerentúlon és az európai piacokon is. A Chardonnay-n nevelkedett, de azt már megunt tengerentúli borfogyasztó ebben a borban megtalálja a két legfontosabb dolgot, amihez hozzászokott: nagy illatot és intenzív savakat. A Badacsonyi Rajnai Rizling is rendelkezik ezekkel a kiváló tulajdonságokkal, de ezen túlmenően megtalálható benne az az izgalmasan strukturált, hosszan tartó ízérzet, ami a magyar borokra jellemző. Színe zöldes-sárga, illata intenzív, mégis elegáns; íze a grapefruitra és az ananászra emlékeztet, élénk, izgalmas savai testes, hosszú lecsengésű markáns karakterrel párosulnak. Fogyasztását 12-14˚C-ra hűtve salátákhoz, levesekhez vagy szárnyasokhoz ajánlom. Kedves egészségére!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 12 %
Kiszerelés: 0,75 l

Aranymetszés – Badacsonyi Rózsakő – száraz minőségi bor

A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Rózsakőnél talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érleltség, az alkohol és a savgerinc, a fajta és a terroir között. Ez a bor a fajta és a terroir nagy találkozása. Ötvözi a Kéknyelű és a Budai zöld keresztezési partnerek nemes tulajdonságait, de szülőinél és minden más fajtánál is erőteljesebben hozza a Balaton felvidék minerális jellegét. Mély sárga színe teljes érlelésű szőlőre utal, diszkrét, sárga rózsára emlékeztető illata pedig az ízbombát vezet be, amelyben az ásványos földízek uralkodását jól tartja egyensúlyban a magas alkohol és savtartalom. Neve szerencsés módon utal jellegzetes illatára és ízére, illetve a híres badacsonyi bazalttömbre, a Rózsakőre, amelyen ha szerelmes párok csókot váltanak, a legenda szerint egy éven belül eljegyzik egymást. Fogyasztását 16 C-on fűszeres ételekhez ajánlom.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l

Aranymetszés – Badacsonyi Szürkebarát – száraz minőségi bor

A töppedt szőlőből készült Badacsonyi Szürkebarát a klasszikusok klasszikusa, az utolsó száz év leghíresebb badacsonyi fajtájának a legnemesebb, a borvidékre legjellemzőbb megvalósulása. A szőlőt klasszikus, nagy minőséget adó területen, de egy vadonatúj módszerrel termeltük. Ennek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a szálvesszőket, így megszűnik a kapcsolat a fürt és a gyökérzet között, tehát nincs lehetősége a növénynek a tápanyagvisszaszívásra. Így a szőlő ízvilágában megmarad a teljes érés időszakában, csak az ízek intenzitása fokozódik. Talán az új módszernek köszönhető, hogy a bor rendkívüli módon fajtajelleges maradt, szemben a korábbi késői szüretelésű borainkkal, amelyek jobban hasonlítottak egymásra, mint saját normál érésű borfajtájukra. Színe szalmasárga, illata a rózsa, az őszibarack és a szőlővirág üde elegye, íze hihetetlen friss és egyszerű, szőlőre és sárgabaracklekvárra emlékeztet. Fogyasztását 16-18 oC-on olyan ételkülönlegességekhez ajánlom, ahol az alapanyagok fűszerek nélküli, eredeti ízei dominálnak.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 Co
Alkoholtartalom: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Aranymetszés – Badacsonyi Szürkebarát (késői) – édes minőségi bor

A töppedt szőlőből készült Badacsonyi Szürkebarát a klasszikusok klasszikusa, az utolsó száz év leghíresebb badacsonyi fajtájának a legnemesebb, a borvidékre legjellemzőbb megvalósulása. A szőlőt klasszikus, nagy minőséget adó területen, de egy vadonatúj módszerrel termeltük. Ennek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a szálvesszőket, így megszűnik a kapcsolat a fürt és a gyökérzet között, tehát nincs lehetősége a növénynek a tápanyag visszaszívásra. Így a szőlő ízvilágában megmarad a teljes érés időszakában, csak az ízek intenzitása fokozódik. Talán az új módszernek köszönhető, hogy a bor rendkívüli módon fajtajelleges maradt, szemben a korábbi késői szüretelésű borainkkal, amelyek jobban hasonlítottak egymásra, mint saját normál érésű borfajtájukra. Színe szalmasárga, illata a rózsa, az őszibarack és a szőlővirág üde elegye, íze hihetetlen friss és egyszerű, szőlőre és sárgabaracklekvárra emlékeztet. Fogyasztását 16-18 Co -on olyan ételkülönlegességekhez ajánlom, ahol az alapanyagok fűszerek nélküli, eredeti ízei dominálnak.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 Co
Alkoholtartalom: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Aranymetszés – Balatoni Irsai Olivér – száraz fehérbor

Borcsaládunk nevét, az Aranymetszést, mint természeti törvényt és szerkesztési elvet már a görög-római kultúrában ismerték és alkalmazták. A tökéletes arányokat, átvitt értelemben a teljes harmóniát jelenti. A Irsainál talán sikerült megközelítenünk ezt a harmóniát, megtalálni a legjobb arányokat az illat és a testesség, a gyümölcsösség és az érettség, az alkohol és savgerinc, a fajta és a terroir között. Az Irsai Olivér magyar nemesítésű fajta, a muskotály körbe tartozik. Szép és rendkívül intenzív illata miatt régóta egyik legsikeresebb exportfajtánk. Hazai elterjedését gátolta, hogy a magyar fogyasztó komplexebb ízvilágú, testesebb fehérborokhoz szokott. Ezzel a borral szeretnénk bebizonyítani, hogy az Irsai Olivér alacsony tőketerheléssel, gazdag talajon ízvilágban és testben is erőteljes, nagy bort ad. Színe halványsárga, illata muskotályos és igen erőteljes, íze alapvetően gyümölcsös, citrusokat, grapefruitot fedezhetünk fel benne, mégis testes, kerek, határozott savgerincű, hosszú lecsengésű. Fogyasztását 16˚ C-ra hűtve elsősorban aperitifként levesekhez vagy szárnyasokhoz ajánlom. Kedves egészségére!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Borversenyen elért eredmények: Vinitaly2009 – Gran Menzione.

Aranymetszés – Rózsakő – félszáraz minőségi bor

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16 Co
Alkoholtartalom: 12,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Az év első bora

Az év első bora – Csabagyöngye 2012 – félédes minőségi bor

Nekünk bortermelőknek, mindig különleges esemény a frissen kierjedt újborok kóstolása, ezt az élményt próbáljuk most megosztani Önnel. A Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, az erjedést követően ugyanis néhány napon belül palackozásra kerül. Így próbáljuk megörökíteni a bor megszületését követő pillanatot, megőrizni az eredeti szőlőízeket, illatokat. A halványzöld színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjedésből visszamaradt szénsav. A Csabagyöngye Európa legkorábban érő szőlője, így nekünk magyaroknak adatott meg a lehetőség, hogy megalkossuk az „Év első borát”. Szeptember első dekádjában már palackozzuk, így vásárlóink még a szüret igazi beindulása előtt megkóstolhatják.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 10,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Az év első bora – Csabagyöngye 2012 – száraz minőségi bor

Nekünk bortermelőknek, mindig különleges esemény a frissen kierjedt újborok kóstolása, ezt az élményt próbáljuk most megosztani Önnel. A Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, az erjedést követően ugyanis néhány napon belül palackozásra kerül. Így próbáljuk megörökíteni a bor megszületését követő pillanatot, megőrizni az eredeti szőlőízeket, illatokat. A halványzöld színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjedésből visszamaradt szénsav. A Csabagyöngye Európa legkorábban érő szőlője, így nekünk magyaroknak adatott meg a lehetőség, hogy megalkossuk az „Év első borát”. Szeptember első dekádjában már palackozzuk, így vásárlóink még a szüret igazi beindulása előtt megkóstolhatják.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Badacsonyi

Badacsonyi Óarany – száraz minőségi bor

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 12 %
Kiszerelés: 0,75 l

Badacsonyi Olaszrizling – száraz minőségi bor

A Badacsony festői domboldalain a szőlőtermesztés már a római uralom előtti időkre nyúlik vissza. A napsütötte lankás dombokon kimagasló minőségű savas, illatos és páratlan zamatú bort adó szőlők teremnek. Ezek közül a múlt század végétől a legnagyobb hírnevet az olaszrizling vívta ki magának. Az olaszrizling a Badacsonyi borvidék legjellegzetesebb fajtája. Zöldessárga színe keserűmandulára emlékeztető ízzel, és nagyon kellemes rezedaillattal párosul.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Badacsonyi Szemelt rizling – száraz fehérbor

Valamivel több, mint 1 kiló szőlőből készül egy palack bor. A kis fürtű , kisszerű rizlingekről 13-15 fürtre, 700-800 szemre van szükség, hogy 7,5 deci bort kapjunk. A szemelt rizlingnél ezt a mennyiséget szemenként, egyesével válogattuk a fürtökről. Ez a legköltségesebb szelekció, amit a szőlőalapanyag magas színvonaláért megtehetünk. A legszebben beérett szemek kiválogatásával még a 2010-es év hideg, csapadékos évjáratában is sikerült olyan bort készíteni amiben érezzük a balatoni nap melegét, a tanúhegyek lankáinak ásványos, sós jellegét. Színe zöldessárga, illata elegáns, a magas alkoholtartalom jól ellensúlyoz a nagy testtel, a fajtára és a területre egyaránt jellemző keserű mandulás, ásványos jelleg uralja a hosszan lecsengő utóízt.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14-16 Co
Alkoholtartalom: 13 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki

Balaton-melléki Chardonnay – száraz tájbor

A Balaton festői domboldalain a szőlőtermesztés már a római uralom előtti időkre nyúlik vissza. A napsütötte lankás dombokon kimagasló minőségű savas, illatos és páratlan zamatú bort adó szőlők teremnek.a Chardonnay egyedi fajtajellegű illata és zamata miatt a világon az egyik legelterjedtebb, legdivatosabb bort adó szőlőfajta. Bora zöldesfehér színű, finom illatú és zamatú, tüzes, testes, harmónikus savakkal bíró. Üdeségét, frissességét hosszú ideig megőrzi.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Irsai Olivér – száraz tájbor

Az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon. Illatintenzitásban verhetetlen, és primőrborként elkészítve illatminőségben, eleganciában is kiváló. Összességében olyan különleges, összetéveszthetetlen élményt nyújt, ami különösen fontos napjaink egyre bővülő borválasztékában. Talán ez okozza, hogy rövid időn belül belföldön és külföldön egyaránt az egyik legismertebb magyar borfajtává vált. Színe zöldessárga, illata muskotályos, virágos jellegű, és kitöltés után a szomszédos teremben is érezhető. Íze a szőlős-gyümölcsös jelleg mellett egyedi fajtakarakterű, vidám, üde hangulatát az erjedésből megmaradt szénsav teszi teljessé.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Juhfark-Kéknyelű – száraz tájbor

A bortermelő munkájának egyik legfontosabb és legszebb része a különböző fajták házasítása. Erre utal a népi bölcsesség, hogy az a jó borász, aki jobb bort tud felhozni a pincénkből, mint ami ott volt. A Juhfark és a Kéknyelű házasításával reményeim szerint mi is jól vizsgázunk. Két karakterében nagyon hasonló tradicionális „férfibor” találkozik, amelyek jól harmonizálnak és szépen egészítik ki egymást. A Balaton-felvidék két ősi tájfajtája, amelyek máshol nem találhatók és érdekes módon mindkettő a szőlőtőke fizikai megjelenéséről kapta nevét; a Juhfark, vagy ahogy Jókai írt róla a „Juhfarkú”, a fürtje formájáról, a Kéknyelű a levélnyél elszíneződéséről. Amilyen szépen összecseng a két név fülünkben, olyan szépen találkozik a két bor illatában és ízében. Illatában a Juhfarkúra jellemző szőlővirágot és zöld fűszereket fedezhetjük fel. Ízében a Kéknyelű sajátosságai jellemzik a bort, az ásványosság, a robusztusság, a játékos tüzesség, utóízében mandulás kesernye. Fogyasztását 14 Co -on, fehér húsokhoz ajánlom.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Kékfrankos – száraz tájbor

A Balatoni Kékfrankos rubin színű friss, jellegzetes illatú, harmonikus sav összetételű, franciás jellegű vörösbor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Merlot – édes tájbor

A Balaton körüli lejtőkön jó cukorfokkal érik be a Merlot szőlő, belőle mélyvörös színű, szelíd savú, melegséget árasztó édes bort készítünk.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Muskotály – félédes tájbor

A Muskotály szőlő speciális feldolgozásával nyert intenzív, fajtajelleges illatú, friss zamatú, harmonikus karakteres bor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Pinot Noir rozé – száraz tájbor

A rozé borról egy beszélgetés jut eszembe, amelynek évekkel ezelőtt a fültanúja voltam. Tizenéves, de már borivó korban lévő fiaim kínálják barátaikat. „Bort hozhatunk?” „Köszönjük nem.” „Rozét?” „Azt igen.” Fiatalság – bolondság! De jó bolondság, a tévedésben ugyanis lényeges a felismerés, hogy a rozéval új minőség jelent meg a borok között, ami jobban különbözik a fehér és vörös boroktól, mint azok egymástól. Megjelenése kötelezően illatos, friss, üde, mégis alapvetően eltér a fehér és vörös primőrboroktól is. Nem, vagy alig beszélhetünk fajtajellegről, és bár a szüretelést követően gyorsan palackba kerül, mégsem maradnak meg benne az elsődleges szőlőízek, sőt olyan epres, málnás érzetek jelennek meg, amelyek vörösborban csak hosszabb érlelés útján keletkezhetnek. A rozé a modern idők gyermeke, nincs tradíciója, de nagy jövő áll előtte. Jól illeszkedik a gasztronómia fejlődéséhez, általában salátákhoz, levesekhez, fehér húsokhoz ajánljuk, de ha csak egy palack bort akarunk felbontani, akkor bármilyen ételsorhoz a rozé a legjobb választás.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balaton-melléki Zweigelt-Cabernet – félédes tájbor

A Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés. A Balaton borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balaton melléki és Dél-Balatoni borvidékéket képviselik.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-16 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balatoni

Balatoni Merlot – száraz tájbor

A Merlot kék szőlő bogyóiból nyert mélyvörös bor bársonyosan telt, harmonikus.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balatoni Óvörös Barrique Cuvée – száraz minőségi bor

Mint a természetes szőlőborok híve, eddig ellenálltam a tölgyfa ízű borok divatjának. Első ilyen próbálkozásunk az Óvörös, amelyben a barikolt illatok és ízek mellett úgy érzem, sikerül megmutatni a tradicionális boros értékeket is. A bor úgynevezett francia cuvée, amelyet a három fő francia fajta: a Pinot Noir, a Cabernet Sauvignon és a Merlot alkot. A különböző fajták eltérő karaktere összhangba került a kezdetben kis-, később nagyfahordós érlelés hosszú ideje alatt. Illata vaníliás, meggyes, ízében ezenkívül megjelenik a csokoládé is, fő értéke a tanninos utóíz hosszú lecsengése. Fogyasztását 20 C˚-on vörös húsok, fűszeres magyaros ételek, érlelt sajtok kísérőjeként ajánljuk. Kedves Egészségére!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 20 Co
Alkoholtartalom: 12 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balatoni Rozé – félszáraz tájbor

A Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés .A balatoni borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balatonmelléki és Dél-Balatoni borvidéket képviselik. A Pinot Noir szőlőből erjedt rozé kedves színű, friss, gyümölcsillatú, harmonikus könnyű bor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 10-11 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Balatoni Szürkebarát – félédes tájbor

A Balaton vidékének éghajlati és talaj adottságai, a tó víztükrének napfényt megsokszorozó, klímakiegyenlítő hatása egyedülálló feltételeket nyújt a szőlőtermesztéshez. Az itt élő ember ezt a történelmi idők óta felismerte és hasznosította. E gyönyörű vidéken 2000 év óta létezik szőlő- és bortermelés.A balatoni borcsalád borai e négy nagy múltú balatoni borvidék, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, Balatonmelléki és Dél-Balatoni borvidéket képviselik. A Szürkebarát bora testes, zamat gazdag, diszkrét illatú bor, savai finomak. Behízelgő édessége méltán teszi e táj legkedveltebb borává.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Egyéb borok

Egri Bikavér – száraz minőségi bor

Az Egri Borvidéken termett, 500 éves tradíciók alapján házasított és érlelt Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Kékoportó és Zweigelt borok alkotta markáns karakterű, fűszeres zamatú, kellemesen fanyar, mély rubin színű vörösbor.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-18 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Gyöngyöző rozé – száraz asztali bor

Gyöngyöző – Rozé Bocsánat a szokatlan megszólításért „Kedves Vásárlónk”, de ehhez a borhoz elkél egy kis lazaság. Nekünk bortermelőknek jó látni, mikor a fogyasztók kóstolásában a tudatosság társul a lelki emelkedettséggel, és a „boretikett” ismeretével. A gyöngyözőbornál azonban nyugodtan elengedhetjük egy kicsit magunkat. Itt nem kell dugót húzni, illatolni, gondosan poharat választani, azt jól tartani. Ha tudunk valakinek koccintás közben a szemében nézni, az itt sem árt, de egyedül is élvezhetjük a bor játékosságát. Mert ez a lényeg. A Gyöngyöző a gyümölcsre jellemző illatoknak és ízeknek szénsav által felfokozott játéka, ahogy a fiaim mondják a borászok üdítője. De tágítsuk a kört, legyen a gyöngyözőbor a borivók üdítője. A játékban persze nem ismerünk tréfát. A gyöngyözőbor nem véletlenül korunk gyermeke, megszületéséhez a borkészítés legutóbbi években elért szakmai színvonalára volt szükség. Fogyasztásakor szakítsunk a hagyományokkal, egyszerűen csak élvezzük amit a bor nyújtani tud nekünk! 5 Cº-ra hűtve ajánljuk!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 5 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,5 l

Illatos fehér gyöngyöző – száraz asztali bor

Gyöngyöző – Illatos fehér Bocsánat a szokatlan megszólításért „Kedves Vásárlónk”, de ehhez a borhoz elkél egy kis lazaság. Nekünk bortermelőknek jó látni, mikor a fogyasztók kóstolásában a tudatosság társul a lelki emelkedettséggel, és a „boretikett” ismeretével. A gyöngyözőbornál azonban nyugodtan elengedhetjük egy kicsit magunkat. Itt nem kell dugót húzni, illatolni, gondosan poharat választani, azt jól tartani. Ha tudunk valakinek koccintás közben a szemében nézni, az itt sem árt, de egyedül is élvezhetjük a bor játékosságát. Mert ez a lényeg. A Gyöngyöző a gyümölcsre jellemző illatoknak és ízeknek szénsav által felfokozott játéka, ahogy a fiaim mondják a borászok üdítője. De tágítsuk a kört, legyen a gyöngyözőbor a borivók üdítője. A játékban persze nem ismerünk tréfát. A gyöngyözőbor nem véletlenül korunk gyermeke, megszületéséhez a borkészítés legutóbbi években elért szakmai színvonalára volt szükség. Fogyasztásakor szakítsunk a hagyományokkal, egyszerűen csak élvezzük amit a bor nyújtani tud nekünk! 5 Cº-ra hűtve ajánljuk!
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 5 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Jégbor (Badacsonyi Olaszrizling) – édes minőségi bor

Fehéren süt le a hold a sötét, csillagokkal teli égboltról a hófödte badacsonyi éjszakai tájra. Traktorlámpák fényénél emberek dolgoznak a szőlőben. Szüretelnek. Pincékbe mentik a téli éjszaka hidegében keményre fagyott fürtöket. Ha decemberben, januárban nincs erős fagy, elvész, lepereg a földre a jégbornak szánt termés. Ha viszont korán beköszönt a kemény tél, akkor megtörténhet a csoda, az ősz melege és a tél hidege által dajkált töppedt szőlőszemekben lévő víz jégszilánkokká áll össze és a préseléskor a maggal és a héjjal együtt távozik, visszamarad egy sűrű nektár, amiből a világ egyik legkoncentráltabb bora készül.A Badacsonyi Olaszrizling jégbor színe aranysárga, illata, íze a palackbontást követő lassú felmelegedés hatására folyamatosan változik, a földimogyorós mézillattól a különböző virágillatok megfejthetetlen kombinációjáig, az aszú szőlő ízétől a fügéig és a datolyáig, élénk de finom szerkezetű savai friss gyümölcsös hatást keltenek. Fogyasztását 16-20 Co között zsíros húsokhoz, fűszeres, érlelt sajtokhoz, de elsősorban az étkezés csúcspontjához ajánlom.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 16-20 Co
Alkoholtartalom: 10 %
Kiszerelés: 0,5 l

Borversenyen elért eredmények: VinAgora 2009 ezüstérem.

Royal Badacsony Olaszrizling – édes minőségi bor

A kései szüretelés következtében a cukor, az ízek és illatok koncentrálódnak és új minőségben forrnak össze a borban. Az erőteljes savgerinc, a kesernyés mineráliák, a szőlőcukor íze, az alkohol által feltüzelve minden kóstoláskor más és más bonyolult ízkombinációt hoz létre.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Tokaji Furmint – félédes minőségi bor

Hagyományos magyar szőlőfajta, melynek termesztése elsősorban Tokajhegyalján meghatározó. Bora illatos, savas, kissé fanyarkás ízű.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Tokaji Hárslevelű – félédes minőségi bor

Hagyományos magyar szőlőfajta, melynek termesztése elsősorban Tokajhegyalján honosodott meg. Fajtajelleges, finom hársméz illatú és zamatú, testes fehérbor. Savtartalma a természetes maradék cukortartalommal jól harmonizál.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 12-14 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Töpszli (Badacsonyi Pinot Noir késői szüret) édes minőségi bor

De gustibus non est disputandum”, az ízlés nem vita tárgya. Mégis gyakran próbálkoznak vele. A szárazborsznobok már a fehér édes borok ellen is ágálnak, az édes vörösborokat pedig a borkultúra elleni bűnténynek tartják. Holott Európa híres nagy borai között sok az édes vörös, és a történelmi Magyarország területén is nagy hagyományai vannak a természetes édes vörösborok készítésének. A Pinot Noir fajta különösen alkalmas édes bor készítésére, ugyanis rendkívül jól cukrosodik, és mivel szeptember közepi érésű, gyengébb évjáratokban is megbízhatóan beérik. A cukortartalom növelése érdekében egy új, Franciaországból származó eljárást alkalmaztunk, amelynek lényege, hogy a szőlő teljes érésében elvágjuk a fürtöket tartó szálvesszőket, és így megszűnik a kapcsolat a gyökérzet és a fürtök között. A szemek néhány hét alatt megráncosodnak, betöppednek az ízeknek és a cukortartalomnak nagy koncentrációját hozva létre. A bor fantázianevét a ráncos, töppedt szőlőszemek látványa ihlette. A Töpszli színe visszafogottan vörös, illatában és ízében sherrys jelleg dominál érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével. Fogyasztását szobahőmérsékleten zsíros húsokhoz, fűszeres ételekhez, érlelt sajtokhoz ajánlom.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 18-20 Co
Alkoholtartalom: 11,5 %
Kiszerelés: 0,75 l

Pezsgők

Balaton Dry – száraz fehér pezsgő

A pezsgő karakterét gazdagítja a badacsonyi történelmi borvidék tradicionális borainak felhasználása a pezsgő jellegének kialakításában.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6-8 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Richelieu – félédes gyöngyözőbor

A Balaton környékén elterülő szőlőültetvényeken termett friss, üde, szőlő illatú alapborokból készült gyöngyöző bor. Gyümölcs illatát kiemeli a hozzáadott finom eloszlású szén-dioxid, amely a Richelieu-t légiesen könnyű itallá varázsolja.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6-8 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l

Schomberg demi sec rozé – félszáraz rozépezsgő

Saját feldolgozású borok gondos válogatása után, speciális élesztővel készítettük Önnek ezt a jellegzetes, szőlőízeket és illatokat jól megőrző pezsgőt. Az alapborok finom savai, a cukor édessége, az erjedés során keletkezett szén-dioxid frissessége és gyöngyözése igazi ünnepi italt varázsol a meghitt pillanatokhoz.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 6-8 Co
Alkoholtartalom: 11 %
Kiszerelés: 0,75 l