Badacsonyi Borvidék

badacsony-borvidekA Badacsonyi borvidék névadó hegye, a Badacsony, több mint kétezer éves borkultúrája révén az ember és a természet egymásra találásáról tesz “tanú-bizonyságot”.

A Balatonba mintegy félszigetként benyúló Badacsony oldalában elhelyezkedő szőlőültetvények szubmediterrán jellegű mikroklímában érlelhetik szőlőfürtjeiket. A Balaton víztömegének hőmérséklet-kiegyenlítő hatása, a hegy bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra visszasugárzó víztükör, az országos szinten legintenzívebb besugárzás együttesen garantálja, a legkedvezőtlenebb évjáratokban is páratlanul magas mustfokot, a borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát. Kevesen tudják, hogy a Badacsony oldalában termett badacsony-bojtarborok, és azon belül is a Kéknyelű kiemelkedően magas Kálium, vagy a badacsonyi Olaszrizling magas Magnézium tartalmának egészségvédő hatása, akár a gyógybor jelző használatára is feljogosítaná azok termelőit.

A badacsonyi borkultúra évezredes történetében legrangosabb helyet a Kéknyelű vívta ki magának. A Kéknyelű Badacsony legismertebb fajtája, melynek neve összeforrott a borvidék nevével, híre határainkon túl is jól ismert. Különleges igényeket kielégítő, karakteres bora miatt méltán tekinthető Badacsony “zászlós” borának. Bár az egész világon termesztik, de az itt termett sajátos minősége miatt a Szürkebarát is szinte tájfajtának tekinthető. A Badacsonyi Szürkebarát ezért nem egy a “Pinot Gris” fajta borainak hosszú sorából, hanem egy egyedi, a páratlan helyi adottságokat is megjelenítő borkülönlegesség. Az Olaszrizling kiváló tulajdonságait legjobban talán a badacsonyi mikroklímában lehet kamatoztatni. Róla a közmondás úgy tartja, hogy “olyan, mint a jó feleség, nem csillog, nem villog, de jó vele élni”. Nos Badacsonyban ez a fajta rácáfolt erre a közmondásra, mert itt bizony tud “csillogni, villogni”. Ezt bizonyítják az Olaszrizlingből készült különleges minőségű, kései szüretelésű-, aszú-, és jégbor tételek borversenyeken nyújtott sikerei.

Boraink

Hódmezõvásárhely - Sóshalmi Borászat. szõlõszüret Fotó: Tésik AttilaTegyünk most egy képzeletbeli borkóstolót, melyre kedves olvasóinkat szeretettel meginvitáljuk. Üljünk asztalhoz, vagy egy badacsonyi pincében a hordó mellett lehet tölteni az első pohár bort.
Boraink>>

Badacsonyi Borút Egyesület

badacsonyi-borut-egyesulet-logoTermészet és Ember harmóniája itt ez a táj, hazája már évszázadok óta szőlőnek és bornak, amelyben a régiek szerint a kialudt vulkánok tüze ég tovább, ez itt a Vulkánok Völgye. Borút a Vulkánok Völgyében…..egy jóízű kaland.
Egyesületünk célja, hogy borút állomásaink vendégeik számára felejthetetlen élményeket     nyújtsanak. Ennek érdekében alakítottuk ki azt a minősítési rendszert és védnöki táblát, amelyek segítségével garantálhatjuk a borútat felkereső vendégek számára a vendégfogadás kifogástalan színvonalát. Ezáltal megkönnyítjük az Önök választását is. Amelyik vendégfogadó egységen találkoznak a védnöki táblával, ott egyesületünk megvizsgálta a vendégfogadás feltételeit és megfelelőnek találta azokat.

Borbarangolás 2013

borbarangols-plaktBadacsonyi borászok szombatonként 18.00 órától mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé.
Borbarangolás 2013>>

Borokról általában

Dionüszosz a szőlő, a bor és a mámor istene. Zeusz és halandó szerelme, a Hold istennőjének Szemelének gyermeke. A legenda úgy tartja, hogy Zeusz féltékeny felesége, Héra elpusztítatta Szemelét, akinek halála után, Zeusz a magzatot saját combjában rejtette el, születése után pedig Nüsza völgyének nimfái bújtatták.
Borokról általában>>

Badacsonyi borút

badacsony-borutak