Boraink

Tegyünk most egy képzeletbeli borkóstolót, melyre kedves olvasóinkat szeretettel meginvitáljuk. Üljünk asztalhoz, vagy egy badacsonyi pincében a hordó mellett lehet tölteni az első pohár bort.

badacsony-pinot-grisA sort a francia földről származó PINOT GRIS – Szürkebarát nyitja. Magas extrakttartalma, harmonikus alkohol-sav aránya, kerek-gömbölyűvé formálják. A pohárba kiöntött bor, mint az olaj, aranyos zöldes-sárgás, csillog és mozog. Évjárattól függően hol száraz, hol kissé édeskés, de mindig testes nehéz bor. Mint a tűz, folyik szét az erekben, különleges illata és zamata egyedülállóvá teszi.

Párja a Kéknyelű, Badacsony másik uralkodója. Kizárólag itt termesztik. Ősi magyar fajta. Savainak eleganciája és finomsága, férfias jellege, hosszúsága (Codaile értéke) különleges bouquet ad a bornak. Keveset terem, ez még értékesebbé teszi!

badacsony-olaszrizlingA hegy uralkodó fajtája az Olaszrizling. Kiegyensúlyozott termésmennyisége és kiváló minőségű bora miatt sokan telepítik. Borának színe zöldes, illata táj- és fajtajelleg, harmonikus egysége. Íze zamat, kissé rezedára emlékeztető, kellemes mandula kesernyésségű. Savai tökéletesen olvadnak bele a test, az alkohol, az illat és a zamat csodálatos harmóniájába.

badacsony-budai-zoldBudai Zöld: Bár neve más tájra utal, hiszen valamikor Buda környékén termesztették, onnan került a badacsonyi borvidékre, annak is a legrangosabb helyére a Badacsony bazaltmálladékos oldalaira. Jó évjáratok kiváló minőséget adó fajtája. Savai markánsak, üde friss íze, illat és zamat anyagai finomak. Száraz jellegű bor, leves előtti “40 csepp” kiváló étrendi hatású.

badacsony-bor-kionteseRitkábban emlegetett, de a borvidék egyik legkiválóbb fajtája a Chardonnay. Bora fajtajelleges, finom illatú, kemény karakterű, gyorsan fejlődő, sok évig értékelhető, megőrizhető. Savai élénkek és finomak, magas a cukormentes extrakttartalma.

A vidék egyik legjellegzetesebb bora a Rajnai Rizling. Magyarországon, mint különleges száraz bort régóta ismerik. Bora finom illatú és zamatú, általában kemény karakterű, savai finomak, harmonikusak.
badacsony-borosuvegTalán legkedveltebb – főleg a hölgyek körében – a Badacsonyi Muskotály. Színes aranysárga. Különös báját és sikerét – intenzív illatán kívül – kellemes édességének köszönheti.
A Zeusz a magyar nemesítés remeke. Bora alkoholban gazdag, extrakttartalma kimagasló. Savai jó összetételűek, harmoniusak. Sikerének titka, hogy ebben a pohárban találkozik a szakember és a fogyasztó ízlése.
A Juhfark ősi magyar eredetű szőlőfajta. Kevés helyen termelik, középérésű. Egy-egy kedvező évjáratban szép savaival hívja fel magára a figyelmet. Ősi recept szerint: fiú utód születése várható fogyasztása után.

badacsony-kulonbozo-borokA sorra vett fajtákról méltán mondhatjuk, hogy Badacsony legkiválóbbjai. Az itt élők hosszú évszázadokon át követték elődeik fáradságos szőlőművelő életét, néha keserűséggel, de legtöbbször szeretettel, szenvedéllyel. A történelem talán legősibb és talán legszebb termelési kultúrájáról van szó, amikor a borról beszélünk. Másképp veszi a kezébe poharát, aki ismeri ezt a folyamatot, megtanulja tisztelni ez a verejtékkel és szeretettel termelt isteni nedűt. A borkóstolónk során a történelem útjait jártuk, a rómaiaktól átívelve 2 évezredet, hozzánk vezetett az út, régi szőlők mezsgyéjén, és kiváló borok kóstolásán, dicséretén keresztül.

Szürkebarát

badacsony-szurkebaratA fajta Franciaországból származik,a pinot család tagja, közvetlen rokonai a pinot blanc és a pinot noir. A három fajta közül nálunk a szürkebarát terjedt el legjobban, különösen jelentős a részarány a Balaton-felvidéken. Apró, tömött fürtű fajta, emiatt könnyen berothad, érett bogyói lilásvörösek, bora ezért olykor halvány aranysárga, sőt akár rozéra emlékeztető is lehet.

A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, speciálisan a fajtára jellemző, aromái és ízei valójában szárazon mutatkoznak meg igazán. A legenda szerint a szerzetesek honosították meg a környéken, mert olyan szőlőt kerestek, amely cukor hozzáadása nélküli is kellemes bort ad minden évben. (A misebornál ugyanis követelmény, hogy tisztának kell lennie, nem szabad cukrot adni hozzá).

badacsony-szuretelesA Szürkebarát borként nagyon lassan fejlődik, sokkal később, évek múltán mutatja igazán a finomságát. A szőlője  még az Olaszrizlingnél is több savat tud termelni, emiatt megfelelő savak esetén hosszabb érlelést is elbír, akár 10-15 évig is lehet a palackban úgy, hogy az hasznára válik. A bornál nagyon gyors feldolgozást igényel, ezért meghálálja a reduktív technológiát, de a hagyományos hordós érlelés is nagyon jó eredményt ad. Azok a borászok, akik még emlékeznek a régi ízekre, most is keresik azokat, a megoldás a termésmennyiség visszafogása, a későbbi szüret, a talajhoz való közelebb engedés lehet.

Olaszrizling

badacsony-olaszrizling-szolofejCsak névrokona a rajnai rizlingnek, Franciaországból származik, de ma már sokkal jobb eredményt hoz nálunk, mint eredeti hazájában. Viszonylag biztonságosan terem, más fajtákhoz képest kevesebb szakértelemmel is jó eredményt lehet elérni vele. Illatban nem igazán gazdag, savai finomak, szelídebbek, mint a rajnai rizling savai. A fajta hajlamos a töppedésre és a nemes penészt is jól fogadja.

Régen jellemző volt a borvidékre, hogy a gazdák sokáig fennhagyták a szőlőt, így nagyon szép, érett illat és zamatanyagok képződtek. A hatvanas években hagyományos műveléssel a Balaton-felvidéken egy tőke, badacsony-olaszrizling-poharbanmaximum 1 kilogrammot termet, de előfordult, hogy fél kilogrammal, 20 mustfok fölött szüretelték. Néhány évtizedre megszakadt ez a folyamat, mert a piac nem értékelte a különleges minőséget.  Szerencsére ez a folyamat az utóbbi években megfordult, és az olaszrizling ismét egyre fontosabb, elismertebb fajtává válik. Ebben jelentős része van a késői szüretek elterjedésének, amelynek köszönhetően csodálatos illat és zamatanyagok jelennek meg a borban. Az olaszrizling legfontosabb termőhelye  itt Badacsonyban van, nálunk  jönnek elő igazán azok a zamatok, illatok, amelyek nagyon értékessé teszik a fajtát.

Kéknyelű

badacsony-keknyeluA Kéknyelű egy ősi magyar fajta, amit kimondottan csak Badacsonyban termesztenek. Kizárólag női virágú, így az idegen beporzás a szél segítségére szorul, illetve porzó fajtaként a budai zöldet szokták mellé telepíteni. Mindezekből következően nem terem túl nagy mennyiséget, ugyanakkor szinte minden évben kiváló minőséget ad. Más borokkal ellentétben ízvilága egyszerű, színe friss halványzöld, az érlelés során is világos marad. Illata határozott, de nem tolakodó, jellegében sok közös van a királyleánykával. Élénk savérzetet ad, hosszabb érlelés után nagyívű savharmóniát produkál.  A bora fiatalon is kellemes, de az igazi élményt több éves érlelés után nyújt. A hordós vagy palackos érlelést egyaránt meghálálja.

Muskotály

Illata nagyon kellemes, intenzív, a közhiedelemmel ellentétben kiváló savakkal bír.badacsony-muskotaly Badacsonyban egyaránt ismert bora édes, félédes és száraz változatban is. A muskotállyal nagyon gondosan kell bánni. Már a metszésnél figyelni kell arra, hogy ne legyen túlságosan megterhelve a tőke, mert akkor az illat és zamatanyagok nagyon legyengülhetnek. Nagyon kell ügyelni a szüret  időpontjának helyes megválasztására, majd az újbor kezelésre. Persze megéri a gondoskodást, mert nagyon finom ital, a szó valódi értelmében élvezeti cikk lesz a végeredmény. A jó muskotályt elsősorban nem a gasztronómiához társítva kell fogyasztani, hanem önálló italként.

Chardonnay

badacsony-chardonnayA divatos világfajták közül Magyarországon is egyértelműen a Chardonnay a legismertebb fajta. Badacsonyban a gyümölcsillatai kerülnek előtérbe, savai meglehetősen elesettek, ugyanakkor könnyedséget sugároznak. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak.
Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető, ennek a fajtának köszönhető, hogy a világpiacra, a tengerentúlra sok millió palack eljut a fogyasztókhoz.