Látnivalók

Múzeumok, egyházi értékek, tanösvény, arborétum rövid bemutatása.

Egry József Emlékmúzeum

Egry Józsefet a Balaton festőjének is nevezik. Festményeinek, pasztelljeinek fő témája a Balaton szinte látomássá váló látványélménye, a tó változó fény- és színviszonyai. Művészete magányos jelenség, senkivel sem rokonítható. Badacsonyi átalakított és kibővített műtermes lakóházábanlatnivalo-egry-jozsef-emlekhaz gazdag válogatást láthatunk fő műveiből, de jelzésszerűen egész életútjával megismerkedhetünk. Az Egry képek mellett, idén április 28. és szeptember 15. között a Herendi Porcelán Múzeum időszakos kiállítása is látható.
Nyitva tartás
: Április 28. – Szeptember 15.
Főszezonban: Július 1. – Augusztus 20-ig. Hétfő kivételével naponta 10:00 – 18:00 óráig.
Utószezonban:
Augusztus 21. – Szeptember 15-ig. Hétfő és Kedd kivételével naponta 10:00 – 18:00 óráig.
Cím: 8261 Badacsony, Egry sétány 12.
Tel.: +36 87/ 431-044
Egry József Emlékmúzeum>>

Szegedy Róza -ház Irodalmi Emlékmúzeum

A méreteiben is impozáns házat és a hozzá tartozó birtokot latnivalo-szegedy-roza-hazSzegedy Róza a költő Kisfaludy Sándor feleségeként vitte a házasságba 1800-ban. A házaspár kedvelt tartózkodási helyévé vált Badacsony, élénk társasági életet éltek, Szegedy Róza ürmösbora országos hírnévre tett szert. A három részből álló épületegyüttes főépületének lakószobáiban az egykor ott élt házaspár tárgyi környezetét, valamint Kisfaludy Sándor ételútjának és munkásságának főbb állomásait mutatjuk be.
Nyitva tartás: Május – Október. Hétfő – Vasárnap: 10:00 – 18:00.
Cím: 8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 17.
Mobil: +36 70/ 382-9210
Szegedy Róza -ház Irodalmi Emlékmúzeum>>

Udvardi Képtár

Udvardi Erzsébet 1958 óta él Badacsonytomajon. Munkásságában benne van a balatoni táj és választott szűkebb hazájalatnivalo-udvardi-erzsebet Badacsony világa, a víz, a hegy, a tó évszakainak látványa,kultúrája, múltja. Ezeken kívül állandó témája a Biblia, az Ó és Újszövetség. Festett biblikus vázlatokat, oltárképeket.
Oltárképei: Badacsonytomaj, Badacsonyörs, Ábrahámhegy, Keszthely, Eszterháza, Vaja, Hévíz, Flórapuszta/Szabolcs megye/ templomait és kápolnáit díszítik.
Nyitva tartás: Május 1. – Szeptember 30. Vasárnap 11:00 – 15:00 és 16:00 – 18:00 óra között.
Kontakt személy: Udvardi Erzsébet, festőművész.
Cím: 8258 Badacsonytomaj, Rózsa köz 9.
Tel.: +36 87/ 471-259

Tájház Múzeum

latnivalo-tajhaz-muzeum-badacsonytomajA gyűjteménynek helyet adó fehérre meszelt, nádfedeles parasztház 1898-ban épült. Az eredeti formájában meghagyott, tatarozott épületben elhelyezett gyűjteményben található tárgyak, használati eszközök, bútorok, dokumentumok a város múltjáról az itt lakó emberek életéről, szokásairól adnak képet.

Nyitva tartás

  • Április 28. – Szeptember 15-ig.
  • Szerda – Csütörtök: 14:00 – 18:00
  • Péntek – Szombat – Vasárnap: 10:00 – 14:00
  • Hétfő – Kedd: szünnap

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Tájház udvar.
Tel.: +36 87/ 571-115
Tájház Múzeum>>

latnivalo-szent-donat-kapolnaTemplomok, kápolnák

Szent Imre Római Katolikus templom – Badacsonytomaj.
Szent Donát –  kápolna- Badacsony, Római út.
Szent Anna – kápolna – Badacsony.
Szent Antal – kápolna – Badacsonyörs.

Szent Imre Bazalttemplom

Badacsonytomaj központjában áll a neoromán stílusban épült kéttornyú bazalttemplom. Európában mindössze két bazaltból épült templomról van tudomásunk. Az egyik városunkban található. A badacsonytomaji Szent  Imre plébániatemplom 1931-32-ben épült Fábián Gáspár tervei alapján.

A templom 37 méter hosszú, 19 méter széles, a tornyok magassága 33 méter.latnivalo-szent-imre-templom A szentélyben levő oltár vörös márványból és fehér műkőből készült. 1981-ben, a félévszázados jubileumra a templomot felújították. Ebből az alkalomból készültek Udvardi Erzsébet nagyméretű táblaképei: Az utolsó vacsora, a Getszemáni éjszaka és Feltámadás. A felújított templomot és az új oltárképet 1981. november 1-én áldotta meg Lékai László bíboros, esztergomi érsek, aki 1969 és 1974 között a Szent Imre templom plébánosa volt. Látogatás csak előzetes bejelentkezéssel.
Cím:
8258 Badacsonytomaj, Hősök tere 2.
Tel.: +36 87/ 471-250

Rózsakő

latnivalo-rozsa-koA Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő, amit Rózsakőnek neveznek. Valamikor a régmúltban gurulhatott le a hegyoldalról. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyományok szerint Kisfaludy Sándorral szokott rajta üldögélni. Valószínűleg ez magyarázza a vele kapcsolatban született legendát is.

„Hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De elég az is, ha a leány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak szíve érte fog dobogni.”

II. János Pál pápa Emlékhely

A Klastrom-kút közelében a Badacsony hegy keleti oldalában található a felszentelt II. János Pál pápa Emlékhely. Az Emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész alkotása.

Kisfaludy- kilátó

latnivalo-kisfaludy-kilatoA Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál található, 18 méter magas kilátótorony. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. A torony feljárata a turista utak felől közelíthető meg mintegy csalogatva a vándort. A három fő turistaútvonal az alábbi: a Kőkapu, a Bujdosók lépcsője és a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül a kilátóig vezető út.A pihenésre vágyó, megéhezett turisták kielégítésére a kilátótoronynál tűzrakóhelyek, asztalok, padok állnak a vendégek rendelkezésére. A pontos tájékozódáshoz az útvonalak találkozásához, keresztezéséhez iránymutató táblák kerültek kihelyezésre, majd miután ezen táblák segítségével  feljutnak a kilátótorony legfelső szintjére, ott egy körpanorámás tábla elhelyezésével tájékoztatjuk a látnivalók megjelölésével a fáradt vándort, a világ egyik legszebbnek mondott tája jellegzetes látnivalóiról.

Geológiai és Botanikai Tanösvény – Badacsony

A magyar és angol ismertetőtáblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek tájhasználati módjait,latnivalo-botanikai-tanosveny természeti értékeit ismerteti. A sétaút a Kisfaludy -háztól közelíthető meg. Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják számunkra az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A sétaútról kiadvány is készült. A szabadon látogatható önmagába visszatérő tanösvény megtekintéséhez szakvezetés igényelhető. A tanösvény hossza: közel 4 km. Megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán a Kisfaludy-ház felől.
Tanösvény állomásai: Rózsakő – Kisfaludy-kilátó- Kőkapu -Kőkereszt- Klastrom kút-Bujdosók lépcsője – Tördemici kilátó.
Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16.
Tel.: +36 87/ 555-291

Folly-Arborétum

latnivalo-folly-arboretumAz arborétum területe 3,6 hektár, a közvetlenül kapcsolódó erdőterület 1,6 hektár. Botanikai értékei mellett tájképi, kultúrtörténeti, földtani értékei is fontosak. A Kisörsi-hegy déli oldaláról páratlanul szép kilátás nyílik az Örsi-hegyre, a Badacsony felé, az ábrahámhegyi Szent Iván-kápolnára. A Folly- arborétum területén 130 fenyőfaj, 20 lomblevelű fafaj, 20-30 örökzöld és lombhullató cserjefaj él.

Nyitva tartás

  • Június 1. -Augusztus 31. Minden nap 8:00 – 19:00.
  • Szeptember 1 – Október 31. illetve Március 15 – Május 31. Minden nap 8:00 – 18:00, Hétfő szünnap.
  • November 1 – Március 14. Előzetes egyeztetés alapján.

Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Mobil: +36 70/ 338-7377

Badacsonytördemici látnivalók>>

Szigligeti látnivalók>>

Ábrahámhegyi látnivalók>>

Szőlőhegyi kápolnák a Badacsony Régióban>>