Borbarátok Vendéglő Panzió & Borház

borok-kinalon1988-ban fektette le a Nagy család az ősi birtokon a Borbarátok alapkövét. A telket még Fata István dédnagyapánk vette, amikor Badacsonytomajra költözött. 1989-ben fogadtuk első vendégeinket a mai épület pincéjében megnyíló hangulatos vendéglőben. Az azóta eltelt időszakban sok minden történt. Felépült a Borbarátok Panzió, bővült a vendéglő, kialakult a kerthelyiség, fejlesztettük a borászatot, újjá varázsoltuk a badacsonyi Neptun Szállót.

vendeglato-egysegA Borbarátok Vendéglőben három szinten (galéria, földszint, pince-helyiség) várjuk a magyaros konyha, hal- és vadétkek kedvelőit. Bort szerető vendégeink “Fata” családi pincészetünk folyóborait kóstolhatják, köztük specialitásunkat, az “Ürmöst”. Jó időben kerthelyiségünk nádfedeles asztalaihoz invitáljuk a romantikus vacsorára, bőséges lakomára, kellemes kikapcsolódásra vágyókat, egyszóval mindenkit. Igyekszünk vendéglátásunkat tökéletesíteni – aminek soha sincs vége – , egy jó munkaközösséget létrehozni és Badacsony jó hírét öregbíteni.

Kézműves borászat vagyunk, ami az esetünkben azt jelenti, hogy a szőlő művelésének alacsony gépesítése mellett a metszéstől egészen a címke felragasztásáig minden kézzel történik. Jelenleg mintegy 9,5 hektáron gazdálkodunk.palackozott-borok Éves szinten összesen 14.500 palacknyi bort termelünk. A kis mennyiség előnye, hogy minden egyes tőkét számon tudunk tartani és törekedni tudunk a minél jobb minőség elérésére. Amennyiben többet szeretne tudni családi pincészetünk borairól látogasson el hozzánk. Pincészetünkben mindenféle badacsonyi bortípus megtalálható, melyekkel egy szakember által vezetett borkóstoló alatt megismerkedhet.

Termékeink

Olaszrizling

Ez a ház legszárazabb bora. Íze és illata a keserű mandulára emlékeztet. A borivók borának tartják, a legtöbb badacsonyi borász ezt issza legszívesebben. A szőlőtelepítések száma alapján megállapítható, hogy ez a szőlőfajta a legelterjedtebb.

Rizlingszilváni

A Rizlingszilváni félszáraz fehérbor, európai neve Müller Thurgau. Így hívták azt a borászt, aki a két szőlőfajtát, a rizlinget és a szilvánit egyesítette. Egy új szőlőfajta született, mely Badacsonyban egy fűszeresebb bort ad, mint szülőhazájában, mert itt több napsütést és kevesebb csapadékot kapnak a szőlők.

Szürkebarát

Badacsony leghíresebb és legkedveltebb bora, ez a félédes bor mind a hölgyek, mind az urak körében kedvelt. A bor nevének számos legendája van. Állítólag 650-ben francia szerzetesek hozták ezt a szőlőfajtát magyar földre és a monda szerint nekik szürke csuhájuk volt. A szőlő francia neve: Pinot Gries.

Muskotály

Érdemes ezt a bort különösen alaposan megszagolgatni, mert gyümölcsös és zamatos illata egyedi. Ezt a szőlőfajtát a törököknek köszönhetjük. A törökök vallása tiltja az alkoholfogyasztást, így a magyarok csak rejtve (erdőben) tudtak titokban borszőlőt művelni. A muskotály szőlőből nagyon jó mazsolát lehet készíteni, az édességszerető törökök ezért hozták magukkal ezt a szőlőt.

Késői szüretelésű olaszrizling

A magyar bortörvény szigorúan meghatározza a jégbor készítés kritériumait. A hőmérsékletnek a szüret előtt 3 napig 0 fok alatt kell lennie, szüret napján pedig –5 foknak. Minden évben nagy rizikó, hogy a szőlők kibírják-e az első fagyokig, ezért mindig a legegészségesebb szőlőt hagyjuk erre a célra.

Ürmös

A ház specialitása, magyar elnevezése a fehérürömfűtől származik. Az ürmöskészítés hagyományai a római időkből származnak. A római katonák sérüléseiket és sebeiket alkoholba áztatott gyógyfüvekkel gyógyították. Később rájöttek, hogy a maradékot is jól lehet hasznosítani, így nem csak külső, hanem belső gyógyszerük is volt. Ezt az ürmöst egy 200 éves recept alapján készítjük, az alapborba 17 gyógy- és fűszernövényt, illetve szárított citrom-és narancshéjat áztatva. Az ürmöst aperitifként vagy digestivként ajánljuk, mivel a gyógynövények által egészséges és pozitív hatással van az emésztésre és a vérkeringésre.

Szolgáltatások

  • panzió
  • étterem, vendéglő, zene, rendezvény szervezés, hidegtálrendelés
  • borkóstoltatás borkorcsolyával, hidegtállal, meleg étellel, zenés programmal
  • borvásárlás, kóstolással, díszcsomagolás, házhoz szállítás
  • programszervezés

Nyitva tartás: Március 14 – Január 03. Egyéb időszakban előzetes bejelentkezés alapján.

Férőhelyek

  • Szállás: 22 fő (11 db 2 ágyas szoba)
  • Étterem: 80 fő
  • Borpince: 70 fő

Elérhetőség

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Római út 88.
Tel.: +36 87/ 471-000
Fax: +36 87/ 471-597