Borbély Családi Pincészet

“Tüzes Borok, Vulkáni Ízek”

szolobirtokA badacsonyi táj, a szőlő és a bor tisztelete, szeretete határozta meg családunk szakmaválasztását. A Borbély Családi Pincészetet régi családi hagyományú szőlőtermesztésre és borkészítésre épülve, apáról fiúra szállva alapítottuk újjá 1996-ban. 18 ha termő szőlőterületünkön a Badacsonyi borvidékre jellemző tradicionális fajták, kiváló minőségű szőlőjéből – a kiemelt minőségre törekedve – saját feldolgozással készítjük egyedi ízvilágú borainkat.

Kézműves borászatunkban a modern technológia alkalmazása mellett ragaszkodunk a hagyományokhoz, így boraink ászokhordós érlelés után kerülnek palackba. Borainkban megtalálható az érett szőlő gyümölcsös illata, zamata és a vulkáni talaj adta minerális, terroir jelleg.

borvacsora-helyszinA borversenyeken kimagaslóan szereplő száraz boraink mellett kései szüretből származó borkülönlegességek is színesítik kínálatunkat. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olasz rizling Aszú, mellyel Borbély Gyula a 2007-es év Balatoni Borok Mestere címet nyerte el.

Látva a borturizmus fejlődését és a fogyasztókkal való személyes kapcsolattartás fontosságát, kialakítottuk hangulatos Borházunkat és szolobirtok-telenVendégházunkat. A szőlőskertek ölelésében található komfortos, 10-12 fő számára kényelmes vendégházunkban a borozgatásban megfáradt borbarátok egész évben megpihenhetnek.

Előzetes bejelentkezéssel szívesen látunk csoportokat a ritkaságokat is bemutató borkóstolóinkra, ahol bepillanthatnak családi hagyományainkba és elmélyülhetnek a badacsonyi borok csodálatos, egyedi és felejthetetlen világában.
Kerékpáros pihenőhelyként várjuk szeretettel a két keréken érkezőket és 10% kedvezményt biztosítunk számukra!

Termékeink

Klasszikus borok

Olasz rizling “fröccsnekisjó” száraz

A Badacsonyi borvidék legismertebb szőlőfajtájából készült kiváló bor. Illatában a fajtára jellemző rezedás, virágos jelleg mellé enyhe gyümölcsösség társul. Zamatában testes, szép savgerincű bor. A vulkáni talajnak köszönhető minerális jegyek, némi gyümölcsösség, utóízében keserű mandulára emlékeztető fanyarság található.
Fogyasztás: 10-12 oC -on, aperitifként, hal-, máj- és zöldségételekhez egyaránt ajánljuk.

Szürkebarát “nemszáraz” félédes

Muscat Ottonel “mosolygós” félédes

A Csobánc hegy déli napsütötte lejtőin termett, meghatározott ízvilágú félédes bor. Finom a muskotály szőlőre jellemző parfümös illatú és fűszeres zamatú, diszkrét savtartalmú bor, mely elegáns édessége miatt elsősorban a hölgyek és az ifjú borkedvelők kedvencévé vált.
Fogyasztás: 12-14 oC -ra hűtve, édeskés ételekhez, süteményekhez ajánljuk.

Tramini “fűszerkert” félszáraz

Különleges, jellegzetesen rózsás és lychis illatjegyű, diszkrét savtartalmú, fűszeres íz világú bornak a maradék 8 g/l természetes cukortartalom fiatalosan elegáns harmóniát kölcsönöz.
Fogyasztás: 12-14 oC -ra temperálva, elsősorban baromfi-, borjú- és báránysültekhez ajánljuk.

Pinot noir Rosé “kinnagangon” félszáraz

Somlói Juhfark száraz

A Somlói borvidék legismertebb fajtája. Finom, diszkrét illatú, a tájra jellemző minerális ízvilágú, férfiasan elegáns , karakteres savösszetételű bor, melynek fogyasztása felejthetetlen élményt nyújt.
Fogyasztás: Ízei 12-14 oC-on fogyasztva borjúételek, frissensültek, pástétomok és sajtok mellé harmonizálnak igazán. Egy elegáns „misztikus” bor főleg fiúgyermekre vágyóknak!

Selection borok

GABRIELLA Muscat Ottonel száraz

A ház asszonyának legkedvesebb bora. A Csobánc hegy déli lejtőin termett, a muskotály szőlőre jellemző parfümös illatú és fűszeres zamatú, diszkrét savtartalmú bor, mely frissessége és eleganciája miatt elsősorban a hölgyek és az ifjú borkedvelők kedvencévé vált.
Fogyasztás: 10-12 oC -ra hűtve ajánljuk.

KŐMAGAS Rajnai rizling száraz

A család legkedvesebb ültetvényéről a Csobánc hegy déli lankáin, vulkáni utóműködés során kialakult Kőmagas dűlőből származik ez a fahordóban 3 hónapig érlelt kiváló bor. Jellegzetes aromái és elegáns savtartalma az egyedi bazalt talajnak köszönhető.
Fogyasztás: 11- 13 oC -ra hűtve ajánljuk.

TOMAJ Kéknyelű – Olasz rizling száraz

Badacsony két legjellemzőbb szőlőfajtájából házasította az ifjú borász a fiatalosan élénk savtartalmú, minerális ízvilágú bort. A Kéknyelű nemes markánssága, az Olasz rizling könnyedebb finomsága és a tartályos érlelés frissessége együtt …, igazi egyediség!
Fogyasztás: 10-12 oC -ra hűtve ajánljuk.

BÁCSI-DŰLŐ Olasz rizling száraz

A Bácsi dűlő ajándékát a hagyományokhoz ragaszkodva nagy tölgyfahordóban 3 hónapig érleltük. A bazalt alapú, agyagos talajnak köszönhető nagy komplexitású, keserűmandulára emlékeztető utóízű és magas Magnézium tartalmú kiváló bor.
Fogyasztás: 11- 13 oC -ra hűtve ajánljuk.

Szürkebarát Selection száraz

A Badacsonyi borvidék egyik legismertebb, legjellemzőbb szőlőfajtájából készült kiváló bor, mely a Tóti- és Gulács hegy napsütötte lankáin termett. A két terület legszebb, legérettebb szőlőjéből, tradicionális, 4 hónapos nagy tölgyfahordós érlelés alakította ki telt, elegáns zamatát és harmóniáját.
Fogyasztás: 11- 13 oC -ra hűtve ajánljuk.

Kéknyelű Selection száraz

A Kéknyelű a Badacsonyi borvidék ősi hungaricum fajtája. Két meghatározó dűlőből válogattuk az egészséges Kéknyelű szőlő legjavát. A vulkáni talajnak köszönhetően egyedi minerális karakter, élénk savak, nemes harmónia jellemzi a 6 hónapig fahordóban érlelt nagy bort. Magas Kálium tartalma kedvező élettani hatású.
Fogyasztás: 11- 13 oC- ra hűtve ajánljuk.

Olasz rizling Késői szüretelésű édes – késői szüretelésű, édes

November elején szüretelt, töppedt, aszúsodott szőlőből készült borkülönlegesség. Az olasz rizling fajtajellegét kiegészítve, ízben a töppedésből származó zamatok dominálnak, az 70 g/l természetes maradék cukortartalom szép harmóniát alkot az elegáns savaival.
Fogyasztás: 10-13 oC -ra hűtve ajánljuk.

Zeusz Késői szüretelésű édes – késői szüretelésű, édes

A Zeusz az Ezerjó és Bouvier fajták keresztezéséből származó badacsonyi szőlőfajta. Őseinek köszönhetően jól cukrosodó és túlérés során sem lágyul le, így a november végén, töppedt szőlőszemekből szüretelt tételben a 70 g/l maradék cukor és a határozott savtartalom szép egyensúlyt alkot.
Fogyasztás: 10-13 oC -ra hűtve ajánljuk.

Jégbor édes

December 30-án, hajnali órákban -8 oC-os hidegben a Csángó dűlőben szüretelte a család a fagyott Olasz rizling szőlőt. Nehézkes préselést és hosszú erjedést követően 150 g/l maradék cukor és magas komplexitás gazdagítja a természet ritka ajándékának számító csodás borkülönlegességet.
Fogyasztás: 10-13 oC -ra hűtve ajánljuk.

Egyéb termékek

  • 100%-os természetes Szőlőlé
  • Irsai Olivér Szőlő pálinka
  • Muscat Ottonel Szőlő pálinka
  • Muscat Ottonel törköly pálinka

Elérhetőség

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Káptalantóti u.19.
Tel./Fax: +36 87/ 321-833
Mobil: +36 30/ 927-1414