Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft.

Szeremley Huba több mint tizenhét éve kezdte el a családi birtok újjáépítését. Badacsony legjobb fekvésű dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják a birtok borait.

Szeremley Huba, a hazánk 18 vezető pincészetét képviselő Pannon Bormíves Céh alapítója, tíz éve kezdte el a családi birtok újjáépítését és jelentős kibővítését, szureteles-kozbenmely mára Badacsony és a balatoni régió legismertebb birtoka és nemzetközi eredményei révén a világban is hazánk vezető pincészeteként ismert. Fő törekvése, hogy a hagyományos művelést a legmodernebb környezetbarát technológiákkal kiegészítve megőrizze a badacsonyi borra jellemző egyedülálló természetes harmóniát, melyben az érzékeinket gyönyörködtető borvidék minden szépségét megtaláljuk, hiszen a bor egyedi karakterét éppen a vulkanikus bazalt és a Balaton által meghatározott mikroklíma adja. Így a pohárban aranyló borban a táj minden szépsége tükröződik. Pincéinkben és a Szent Orbán Étteremben minden borértőt és borszeretőt szívesen látunk, hogy együtt ízlelhessük meg ezt a harmóniát.

Az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft. 2001-ben vált világszerte ismertté, mint hazánk vezető pincészete, mikor a magyar érmek és díjak egyharmadát nyertük el a szakma szeremley-hubameghatározó nemzetközi borversenyein, így a Bordeaux-i Challenge International-on és a veronai Vinitaly borversenyen, melynek különdíját (Premio Speciale) is elnyertük 2001-ben és 2002-ben, mint a legsikeresebb magyar pincészet. Pincészetünk három aranyérmet kapott a strasburgi Riesling du monde világbajnokságon, a franciaországi Frontignanban rendezett Muscat du monde muskotály világversenyen pedig ezüstérmet. Minden évben számos érem jelzi a Szeremley borok sikereit több más ismert borversenyen: Vinalies (Párizs), Mondial (Brüsszel), Grand Prix (Hamburgi Borszalon), IWSC (London). Borainkat jelenleg 18 országba exportáljuk világszerte, több olyan országba is, ahol a magyar bor, illetve a minőségi hazai bor képviseletében ma még úttörő munkát kell pincészetünknek végeznie.

Szeremley borok Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják az itteni borok ismert karakterét. Az északi sor-vegeszelektől védett lejtőkre egyedülállóan mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak “felülről”, hanem “alulról” is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a legszárazabb badacsonyi borok is különleges extrakt-édességgel, lágysággal és kerekséggel, valamint egyedülálló érlelési potenciállal bírnak.

A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében. Cégünk, az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft., főként hungaricumairól ismert: csak itt található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége, porzópárja a Budai Zöld (valaha a budai borvidék híres fajtája volt, de ma csak Badacsonyban művelik), míg pincészetünk kései szüretelésű különlegességeként vált világszerte ismertté a Zeusz, mely savainak frissességével és mineralitásával hívja fel magára a borértők figyelmét. Édes testvére a késői Olaszrizling citrusokat és trópusi gyümölcsöket idéző ízvilágáról ismert. A Szürkebarát és az aperitifként kedvelt különleges száraz Muscat Ottonel mellett már első évjáratában igen sikeresnek bizonyult a Rajnai és Olaszrizling házasításából született Szemelt Rizling.

Termőre forduló telepítéseink révén, egy régi hagyományt felújítva, Badacsony ismét egyre ismertebb lehet vörösborairól. Fő fajtánk, a Pinot Noir mellett Kékfrankos, Cabernet Franc és palackozot borokCabernet Sauvignon, Tihanyban pedig Kékoportó egészíti ki hagyományos, illetve barrique hordóban érlelt Reserve vörösborokkal pincészetünk kínálatát.

Az Első Magyar Borház – Szeremley Birtok Kft. által művelt szőlőültetvények átlagos kora 12 év, átlagos hektáronkénti tőkeszáma 3800 (új telepítéseknél 5000). Területeinken jellemző az alacsony kordonos művelési mód és a hajtásszám beállítás: a terméskorlátozás során a tőkénkénti 1-1,5 kg szőlő mennyiséget hajtásszám beállítással (8-12 rügy/tőke) biztosítjuk a megfelelő érési körülményeket. Ehhez járul hozzá a szellős lombfal és a kései szüret. Ennél a termésnél biztosítható a szükséges 1-1,5 négyzetméter lomb az optimális éréshez. A módszerrel hektáronként 70-80 mázsa szőlő termelése mellett készítjük a kiváló minőségű Szeremley borokat, többek között a 28-30 mustfokot is elérő zeusz. A fajtától függően irányított erjesztés legtöbb esetben reduktív technológiával zajlik, de cégünk 7 pincéjében megtalálható a hagyományos és a kishordós (barrique) készítési mód is.

epuletSzőlőfajták: Muscat Ottonel, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Budai Zöld, Zeusz, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Fehér Bakator, Vörös Bakator.
Borfajták: Muscat Ottonel, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Szeremley Rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Budai Zöld, Zeusz késői szüretelésű, Olaszrizling késői szüretelésű, Pinot Noir Fehér, Pinot Noir Vörös, Merlot, Kékfrankos, Fehér Bakator, Vörös Bakator.

A legmagasabb követelményeknek megfelelően őrizzük boraink egyedülálló harmóniáját, melyben a táj minden természeti szépsége,a bazalt mineralitása és a napos lankák hangulata tükröződik.

Szolgáltatások: borvásárlás.

Nyitva tartás

  • Borbolt – Badacsonytomaj, Fő u. 51-53.
  • Hétfőtől – Csütörtökig 8:00 – 15:00 óráig
  • Pénteken 8:00 – 13:00 óráig

Borozóban: Előzetes bejelentkezés alapján tudunk csoportokat fogadni.
Férőhelyek: 35 fő

Elérhetőség

Cím: 8258 Badacsonytomaj, Fő u. 51-53.
Tel.: +36 87/ 571-210