Laposa Birtok

cimkeA Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége, a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg. A vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő Laposa Birtok mára már 8 hektárossá lett: Badacsony-hegyen 1,5, Csobáncon 3,5 Köves-hegyen 1, a Szent György-hegyen 0,5,  Somlón pedig 1,5 hektár saját tulajdonú szőlőjük van.

A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 40 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark, Sárgamuskotály, Furmint és Hárslevelű készül. A birtok irányítását –  3 gyermekük közül – 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében.

hordokA Laposa és a Bazaltbor márkanév már 2000-től ismert és elismert brand a magyar borpiacon. Az elmúlt 10 évben a birtokot folyamatosan  fejlesztették, a kiváló minőségnek és vendégszeretetnek köszönhetően, sokan ismerik és kedvelik a család által készített borokat. Boraik közkedveltségét tiszta, ásványos, a bazalthegyek minden szépségét bemutató jellege adja.

A család fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, ugyanakkor fiatalos lendülettel áll a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. Laposáék szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ősök tisztelete, ugyanakkor megfelelő újításokra, szaktudásra van szükség és olyan értékteremtésére, amelyre a következő generációk is építhetnek. „A borkészítés során, csak egy rosszabb dolog van annál, hogy az ember másokat akar lemásolni, ha önmagát ismétli folyton. “

Gondolatok borról, tájról, emberről…

Azt gondoljuk, csodára leltünk  a világ e kis zugában. A Tapolcai-medence még a sokat utazott emberek számára is különleges élményt nyújt, de számunkra még többet! kostolasItt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető  mind a természet ereje, mind a  mögötte álló ember tudatossága. Szeretnénk megőrizni a borvidék értékeit, élni a terület által nyújtotta lehetőségekkel, fenntartani és előrevinni a badacsonyi bor hírnevét.

Termékeink

Laposa Friss (Olaszrizling) száraz

Nagyon friss, élénk szín, intenzív illat. Könnyed és fiatalos, 18 felett bárkinek ajánljuk. Illatában citrusfélék, virágok dominálnak kis rozmaringgal megbolondítva. Üde savak és zamatok, Laposa stílusban. 12-13 fokon ajánljuk, aperitifnek, saláták, fehér húsok, halak mellé, nyáron fröccsként tökéletes szomjoltó, mi is fogyasztjuk.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 12%

Laposa Illatos (Hárslevelű, Sárgamuskotály, Ottonel muskotály) száraz

Hársvirág, bodza, méz; tavaszi vadvirágok egy palackba zárva. A csajos lendület zamatos, élénk ízvilággal egészül ki. Könnyed nyári estéken, kettesben vagy társaságban… Bárhol, bármikor hamar elfogy. Csak mértékkel! 12-13 fokon főleg aperitifnek ajánljuk.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 12,5%

Laposa Rizling² (Rajnai Rizling – Olaszrizling) száraz

Rajnai Rizling alapú házasítás, Olaszrizlinggel kiegészítve Badacsony legszebb déli lejtőiről. Gyümölcsös és ásványos, komplex illattal rendelkezik. Klasszikus ízek, modern formába csomagolva, a hagyományok és a XXI. század találkozása. Tagadhatatlanul Badacsony, tagadhatatlanul Laposa. A matematikusok kedvence. 13-14 fokon ajánljuk, grill zöldségekhez, szárnyasokhoz és fűszeres kecskesajtokhoz remek párosítás.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Laposa 4 Hegy (Olaszrizling) száraz

Badacsony, Csobánc, Somló és Szent György-hegy Olaszrizlingje egy palackban. Íze, illata nagyon tiszta, fajtajelleges karakter áradó gyümölcsösséggel, kevés mentával, kis fémes zamattal kiegészülve. Színe a Balatonhoz hasonló türkiz árnyalatú. A savak és mineralitás tökéletes összhangja. Egy modern klasszikus a Balaton–felvidékről. 13-14 fokon, fogas filéhez, tengeri halakhoz, tésztákhoz és grillezett fehér húsokhoz ajánljuk.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Laposa Olaszrizling száraz

Szalmasárga színű, illatában sárgadinnye és sárgabarack fedezhető fel. Levegőztetés után enyhe fügeillatot érezhetünk, mely a palackos érlelés során még koncentráltabbá válik. Ízében első kortyra érett gyümölcsök jelennek meg, melyek a bor savtartalmának köszönhetően hosszan érezhetők. Tipikus Olaszrizling, tipikus Badacsony. Fehér húsokhoz, ragukhoz, könnyed levesekhez ajánljuk, de kellemes nyári szélben egy diófa alatt ücsörögve, önmagában is fogyasztható.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Laposa Szürkebarát száraz

Gazdag és összetett bor az „Isten meredekje” dűlőből. Illatában főleg virágok jelennek meg fehérhúsú gyümölcsökkel keveredve. Feledhetetlen mineralitás. A fajta és a vulkanikus talaj egy tökéletes találkozása a Badacsonyi Borvidékről. 13-14 fokon ajánljuk, illik natúr sajtokhoz, könnyedebb zöldséges ételekhez, tésztákhoz.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Laposa Kéknyelű száraz

Izgalmas, igazi terroir bor. Illatát fehér virágok, és citrusfélék jellemzik. Könnyedség és frissesség jellemzi. Fiatalon üde, két-három éves korában kerekebb, komolyabb borrá válik. Ajánljuk azoknak, akik már ismerik a fajtát, de azoknak is, akik egy igazi különlegességre vágynak e vulkanikus borvidék lejtőiről. 13-14 fokon, fogas, pisztráng, keszeg és fiatal puha sajtok mellé ajánljuk.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Laposa Juhfark száraz

Halványsárga szín. Illatában az összetéveszthetetlen somlai jegyek dominálnak. Karakteres bor az „Isten itt felejtett kalapjáról”, az Aranydomb dűlőből. Ásványos és ropogós. A Somló és a Juhfark olyan harmóniája, melyben a fajta és a borvidék kedvelői nem csalódhatnak. Két-három évesen korában mutat magából a legtöbbet. 13-14 fokon ajánljuk, enyhén fűszeres, kapros ételekhez és fiatal sajtokhoz nagyon passzol.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Újbor (Laposa Irsai Olivér) száraz

Kirobbanó illat, játékos gyümölcsösség, elegáns lecsengés.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 11,5%

Laposa Príma (Hárslevelű) félédes

Mély sárga tónusú, élénk színű. Elsőre megleljük a hárs, az akácvirág és a méz illatát a borban, egyszóval a hárslevelűt. Intenzív, levegőztetés után egzotikus gyümölcsöket is felfedezhetünk benne. Ízében leginkább a mangó és a licsi dominál, majd ismét a méz érezhető. Félédes, a cukor- és savtartalom kellemes összhangban van a mineralitással. Megtaláljuk benne a 4 alap ízt, melyek szépen kiegészítik egymást. Nem hivalkodó, de felejthetetlen. 12 fokon, aperitifként, könnyedebb desszertekhez és friss gyümölcsök mellé ajánljuk. A hárslevelű a Kárpát-medence királynője, őshonos szőlőfajtája. Illatában és zamatában hársmézre, szelídgesztenyére és akácvirágra emlékeztet. Löszös talajon inkább lágyabb és virágosabb, míg vulkanikus talajon intenzívebb savérzetű és mézes illatú bort ad. Tőkéje nagyon erős fejlődésű, ritka, fürtje rendkívül nagy, akár a 40 cm-es hosszúságot is elérheti. Van a hárslevelűben valami mesébe illő karakter, ami igazán szerethetővé teszi.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Laposa Prémium (Olaszrizling) száraz

Olaszrizling kicsit másképp. Sokoldalú, igazi úriember. Illata összetett, aszalt és érett gyümölcsök fedezhetőek fel benne. Karakteres ízvilággal rendelkezik, mely egyedivé teszi ezt a bort és megmutatja Badacsony már feledésbe merült arcát. 13-14 fokon ajánljuk, érett sajtokhoz, könnyed húsos ételekhez és szárnyasokhoz tökéletes.
Űrtartalom: 75 cl
Alkoholtartalom: 13%

Elérhetőség

Laposa Birtok: 8261 Badacsonytomaj, Római út 197.
Pince: 8261 Badacsony, Bogyai Lajos út 1.
Mobil: +36 70/ 632-1800